Meghalt Kasza József

Kasza József
Budapest, 2016. február 3. Elhunyt Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) volt elnöke, egykori szerbiai miniszterelnök-helyettes és szabadkai polgármester 2016. február 3-án. A felvétel Budapesten készült 2005. szeptember 5-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Meghalt szerda hajnalban Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség volt elnöke, egykori szerbiai miniszterelnök-helyettes és szabadkai polgármester.
Vágólapra másolva!

Kasza József egészségi állapota az utóbbi években leromlott, szerdán a szabadkai kórházban hunyt el – tájékoztatott a fia, Kasza Csongor.

Kasza József 1945. február 6-án született. Több mint 12 éven át vezette a legnagyobb délvidéki magyar pártot, a VMSZ-t, Szabadka polgármestere, valamint a Zoran Djindjic vezette kormány miniszterelnök-helyettese is volt.

A VMSZ fegyelmi bizottsága később, 2010 februárjában megfosztotta tiszteletbeli elnöki tisztségétől, és kizárta a pártból a VMSZ politikáját bíráló kijelentései miatt.

Kasza József Forrás: MTI/Kovács Attila

Már nem politizált

2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki.

A közgazdász végzettségű Kasza József több szabadkai vállalatban is pénzügyi szakemberként, gazdasági vezetőként tevékenykedett.

2011-ben az Agrobank pénzintézet szabadkai kirendeltségének vezetőjeként vonult nyugdíjba, de neve egy évvel később ismét a figyelem középpontjába került, amikor hivatali visszaéléssel vádolták meg, és majdnem három hónapot vizsgálati fogságban töltött.

Később a szabadkai Suboticke Novine című szerb nyelvű újság igazgatója, valamint fő- és felelős szerkesztője lett. Aktív politizálást az utóbbi években nem folytatott.