Meghalt szerda hajnalban Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség volt elnöke, egykori szerbiai miniszterelnök-helyettes és szabadkai polgármester.

Kasza József egészségi állapota az utóbbi években leromlott, szerdán a szabadkai kórházban hunyt el – tájékoztatott a fia, Kasza Csongor. 

Kasza József 1945. február 6-án született. Több mint 12 éven át vezette a legnagyobb délvidéki magyar pártot, a VMSZ-t, Szabadka polgármestere, valamint a Zoran Djindjic vezette kormány miniszterelnök-helyettese is volt.

A VMSZ fegyelmi bizottsága később, 2010 februárjában megfosztotta tiszteletbeli elnöki tisztségétől, és kizárta a pártból a VMSZ politikáját bíráló kijelentései miatt. 

Kasza JózsefForrás: MTI/Kovács Attila

Már nem politizált 

2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki. 

A közgazdász végzettségű Kasza József több szabadkai vállalatban is pénzügyi szakemberként, gazdasági vezetőként tevékenykedett.

2011-ben az Agrobank pénzintézet szabadkai kirendeltségének vezetőjeként vonult nyugdíjba, de neve egy évvel később ismét a figyelem középpontjába került, amikor hivatali visszaéléssel vádolták meg, és majdnem három hónapot vizsgálati fogságban töltött.

Később a szabadkai Suboticke Novine című szerb nyelvű újság igazgatója, valamint fő- és felelős szerkesztője lett. Aktív politizálást az utóbbi években nem folytatott.