Szüneteltetik a szíriai béketárgyalásokat

2016.02.03. 23:06

Február végéig szünetelnek a Genfben zajló szíriai béketárgyalások. Az ENSZ-megbízott szerint szó sincs kudarcról, de csak a tárgyalások kedvéért nem fog tárgyalni. A szíriai kormányküldöttség vezetője úgy tudja, hogy Szaúd-Arábia ki akar hátrálni a békefolyamatból, az ellenzék pedig addig nem akar visszatérni Genfbe, amíg a "terepen" nincs változás.

Február 25-ig szünetet rendelt el a szíriai béketárgyalásokon Staffan de Mistura ENSZ-megbízott.

A szíriai kormány és a szíriai ellenzék közvetett béketárgyalásait vezető Staffan de Mistura szerint szó sincs kudarcrólForrás: EPA/Martial Trezzini

A diplomata azt mondta a sajtónak Genfben, hogy nem csalódott, továbbra is eltökélt, de realistának kell lenni. Arra nem hajlandó, hogy csak a tárgyalások kedvéért tárgyaljon - jelentette ki Staffan de Mistura. Az ENSZ-megbízott azonban hozzátette, hogy kérni fogja a tárgyalásokat támogató országokat, hogy azonnal találkozzanak, és próbáljanak megoldani ügyeket. 

Egymással nem álltak szóba

Mistura hangsúlyozta, hogy nincs szó sem kudarcról, sem a tárgyalások végéről. A felek eljöttek Genfbe és itt is maradtak. Mindkét fél érdekelt a politikai folyamat elindításában - mondta a diplomata, miután az ellenzék képviselőivel találkozott egy szállodában.

Szíriában már öt éve dúl a polgáháborúForrás: AFP/Bulent Kilic

Az eltelt öt nap alatt az ENSZ-megbízott kétszer tárgyalt a damaszkuszi kormány küldöttségével és ugyancsak kétszer az ellenzéki delegációval. Ők viszont egymással nem álltak szóba.

A kormány Rijadot látja a háttérben

Mistura döntésének bejelentése után Bassár Dzsaafari szíriai ENSZ-nagykövet, a kormányküldöttség vezetője azt mondta, hogy szerinte

az ellenzék Szaúd-Arábia nyomására ott akarta hagyni a tárgyalásokat. - Pár órája megtudtuk, hogy Rijád vissza akar lépni a tárgyalásoktól, és ezt fedezi politikailag Mistura bejelentése - jelentette ki, és úgy értékelte, hogy "a Szíriai Arab Köztársaság kormányán kívül mindenki kudarcot vallott".

A szíriai küldöttséget vezető Bassár Dzsaafari ENSZ-nagykövet szerint Rijád ki akar hátrálni a tárgyalásokbólForrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Martial Trezzini

Azt később közlik, hogy február 25-én visszatérnek-e Genfbe.

Az ellenzék lehetőségnek tekinti

Az ellenzék részéről Rijád Hidzsáb főkoordinátor azt mondta a sajtónak, hogy a damaszkuszi rendszer vitte kudarcba a tárgyalásokat, és "újból ezt fogja tenni".

A szüneteltetés szerinte lehetőséget teremt arra, hogy a nemzetközi közösség nyomást gyakoroljon Damaszkuszra és Moszkvára. Közölte, hogy nem térnek vissza Genfbe addig, amíg nem lesz változás a terepen.Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szerint a szíriai hadsereg Aleppó környéki offenzívája "nehezedett rá" a genfi tárgyalásokra.

250 ezren haltak meg

A 2011 márciusában békés tiltakozásokkal kezdődött, majd véres polgárháborúvá szélesedett szíriai konfliktusra kirobbanása óta többször is megpróbáltak diplomáciai úton megoldást találni. Ezek a törekvések azonban - elsősorban a Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsa feletti nézeteltérések miatt - mindeddig zátonyra futottak.

A polgárháborúban eddig 250 ezren haltak meg és 11 millió ember veszíetette el az otthonátForrás: Anadolu Agency/Ammar El Bushy

A véres polgárháborúban a hivatalos becslések szerint mintegy 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK