Testkamerákkal figyelik a karneválozókat Németországban

június 9
Kis videokamerát visel egyenruháján egy német rendőr egy mainzi sajtóbemutatón. A rendőrök ellen elkövetett erőszakos cselekmények növekvő száma miatt Rajna-vidék-Pfalz tartomány kísérletképpen bevezeti a videokamera viselését a járőrökön két városban, Mainzban és Koblenzben.
Vágólapra másolva!
A megerősített rendőri szolgálat mellett testre szerelhető kamerákkal biztosítja Észak-Rajna Vesztfália tartománya a karneválozók biztonságát. Nemcsak Kölnben, de a környező városokban is nagy a készültség egy nappal a karnevál kezdete előtt.
Vágólapra másolva!

Közel 100 testre szerelhető kamerát osztanak szét Észak-Rajna Vesztfália tartomány rendőrei között, hogy ezzel is biztosítsák a csütörtökön kezdődő karneváli időszakot – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Több észak-rajna vesztfáliai városban különleges biztonsági intézkedéseket vezetnek be, hogy a szilveszteri nők elleni erőszaksorozat még egyszer ne fordulhasson elő.

A modern rendőrségi technológia legjava

A mainzi és a koblenzi egyenruhások 15 testkamerát teszteltek az elmúlt hónapokban. Marco Pecht mainzi rendőrkapitány tervei szerint még

a Rózsák hétfője (Rosenmontag) előtt bevethető lesz a többi, 80 testre szerelhető készülék is.

A Rózsák hétfője tradicionálisan a karneváli időszak csúcspontja, amire egyedül a Rajna-parti városba több százezer turistát várnak.

Segélypontok nőknek

Külön nők számára kialakított segélypontokat hoztak létre a karnevál időszakára több Rajna-menti nagyvárosban, ahová a bajba jutottak fordulhatnak. Ezzel is a bekerítéses molesztálásoknak próbálják elejét venni a német hatóságok. Wolfgang Albers, Köln leváltott rendőrfőnöke a bűnözés új dimenziójának minősítette a csoportosan elkövetett szexuálisan zaklatásokat és rablásokat.

2500 rendőrt vezényel Köln utcárai az új rendőrkapitány Forrás: AFP//Roberto Pfeil

Kölnön a világ szeme

A szilveszter éjszakáján tömegesen elkövetett szexuális támadások után Köln városvezetése még egyszer nem engedheti meg magának azt a fiaskót, hogy kicsússzon az irányítás a kezéből. Henriette Rekel kölni főpolgármester ígéretet tett, hogy nem fognak megismétlődni a szilveszteri események, azonban

száz százalékos biztonságot nem tud garantálni.

A február 4-től 10-ig tartó karneváli szezonra eddig soha nem látott biztonsági intézkedésekkel készülnek a nyugatnémet városban.

Jürgen Mathies az új rendőrkapitány közel 2500 rendőrt állított szolgálatba. Az egyenruhások 12 órás szolgálatokat teljesítenek, és folyamatos túlórák várhatóak. A rendőrök mellett a mentők és a tűzoltók 830 munkatársát rendelték be a karneváli időszakra. Köln városvezetése összesen 475 ezer eurót (közel 148 millió forint) költött a közbiztonság fejlesztésére.