Lekapcsolnák a dzsihádistákat az internetről

2016.02.04. 20:51

Irak műholdas műsorszolgáltató vállalatokat próbál meggyőzni arról, hogy függesszék fel az Iszlám Állam terrorszervezet ellenőrzése alatt álló területeken az internetszolgáltatást, amivel Bagdad csapást mérhetne a dzsihadisták hatékony propagandagépezetére.

A szélsőségesek propagandája nagyban támaszkodik a közösségi médiára. A Twitterhez és a Telegramhoz hasonló honlapok ugyan igyekeznek korlátozni az Iszlám Állam hozzáférését szolgáltatásaikhoz, de ez folyamatos macska-egér játékhoz hasonlít. Az iszlamisták újra és újra feltűnnek más-más felhasználói fiókok segítségével és teszik közzé videóikat, amelyeken a többi között lefejezéseket mutatnak be, vagy a szervezet ellenőrzése alatt álló területeken zajló életről zengenek dicshimnuszokat.

Életeket menthetne

Bagdad abban látja a megoldást, ha lekapcsolják a terroristákat az internetről. Ha az iraki tervek sikerrel járnának, az megállítaná a dzsihadisták nyugati államokba irányuló propaganda kampányának jelentős részét is, ami már sok halálos áldozattal járó támadást inspirált.

A mobil már nem működik

A mobiltelefon és így a mobilinternetes hálózatok jelentős része már nem működik az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló iraki területeken, ahol ráadásul a vezetékes szélessávú infrastruktúra is kevéssé fejlett. A szélsőségesek ezért műholdas vevőkészülékeket használnak ahhoz, hogy hozzáférjenek az internethez, vagy illegális, mikrohullámú vevő berendezéseket használnak arra, hogy rákapcsolódhassanak a kormányerők kezén lévő területeken lévő szélessávú hálózatokra - közölte három telekommunikációs társaság is a Reuters hírügynökséggel.

Nem ilyen egyszerű

Az iraki hatóságok azonban számos problémával kénytelenek szembesülni: a műholdas internetszolgáltatók nem akarják magukra vállalni a végfelhasználók ellenőrzésének és azonosításának feladatát. Ugyanakkor az Iszlám Állam ellenőrizte terület is állandóan változik, valamint a közvetítők bonyolult hálózata nagyon megnehezíti annak meghatározását, hogy ki ad el internetes hozzáférést a szélsőségeseknek. Egy biztonságpolitikai kutatóintézet adatai szerint az Iszlám Állam ellenőrzése alatt tartott iraki és szíriai területeken csaknem 5 millió ember él.Iraki illetékesek elmondták: már folynak egyeztetések a műholdas internetszolgáltatókkal, és "pozitív jelzéseket" kaptak tőlük, ugyanakkor beszámoltak arról is, hogy az eljárás bonyolult és több időre van szükség.

Lenne kiskapu

Amennyiben az iraki hatóságoknak sikerülne elvágniuk az IÁ-t a műholdas internettől, a szervezet még így is rendelkezne hozzáféréssel olyan illegális hálózatokon keresztül, amelyeket üzletemberek közvetítőkön keresztül építettek ki az észak-iraki Kurdisztán autonóm terület településein Dahukban, Kirkukban, és Erbilben. Az autonóm Kurdisztán és az iraki központi kormányzat is betiltotta az olyan internetes hozzáféréseket, amelyeket az IÁ dzsihadistái használhatnának fel saját céljaikra, de ennek nehéz érvényt szerezni. Mindez hatalmas mennyiségű erőforrást, tudást és szakértelmet igényelne, amellyel sem Bagdad, sem a kurdok nem rendelkeznek" - közölte egy telekommunikációs kérdésekben illetékes forrás.