Putyin Merkel szövetségesét édesgeti magához

SEEHOFER, Horst; PUTYIN, Vlagyimir KAPCSOLATOKHOZ  KÖTŐDŐ kézfogás Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök politikus SZEMÉLY
Novo Ogarjovo, 2016. február 3. Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnököt (b) fogadja Vlagyimir Putyin orosz államfő a vidéki rezidenciáján, a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban 2016. február 3-án. (MTI/EPA/Sven Hoppe)
Vágólapra másolva!
Horst Seehofer bajor miniszterelnök Vlagyimir Putyin meghívására érkezett Moszkvába. A német kormánypárt első számú szövetségese az ukrán konfliktus miatti szankciókról tárgyalt az orosz elnökkel. Berlin kiborult a bajor miniszterelnök különútja miatt.
Vágólapra másolva!

Horst Seehofer bajor miniszterelnök kétnapos látogatását tölti Moszkvában, ahová Vlagyimir Putyin meghívására érkezett. A kisebbik német kormánypárt elnöke és Putyin az Oroszországgal szembeni szankciók esetleges feloldásának lehetőségeiről tárgyalt - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A házi feladat az első

A bajor gazdaságot rendkívül negatívan érintik az Európai Unió büntető intézkedései, leginkább a mezőgazdaság sínylette meg a szankciókat, mondta Seehofer. Az orosz gazdaság ugyancsak kárát látta az EU fellépésének. Mindkét fél érdeke, hogy belátható időn belül megoldást találjanak a problémára, fűzte hozzá Seehofer. A bajor miniszterelnök azonban hangsúlyozta, hogy

vagyis rendeznie kell a viszonyát Ukrajnával, csak azután lehetséges a tárgyalások megkezdése a szankciók esetleges feloldásáról.

Oroszországnak először meg kell oldania a házi feladatát Ukrajnával Forrás: MTI/EPA/DPA/Sven Hoppe

Bajor-orosz közeledés

A bajor gazdasági körök üdvözölték Seehofer útját, akik fontos gazdasági partnerként tekintenek a kelet-európai országra. Bajorország a német kereskedelem 20 százalékát bonyolítja le Oroszországgal.

Seehofer - hivatalos programja szerint - csütörtökön tárgyal Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszterrel és Szergej Szobjanyinnal, Moszkva polgármesterével.

Berlin nem nézi jó szemmel

Berlin többször is hangot adott nemtetszésének Seehofer különutas politikája miatt.

Az orosz elnök meghívását a német politikai körökben többen is az Európai Unió destabilizációjának újabb lépéseként értékelték.

A bajor Keresztényszociális Unió elnöke azzal védekezett, hogy az útjáról egyeztetett Angela Merkellel. Bajorország emellett tradicionálisan jó kapcsolatot ápol Oroszországgal.