Spanyolországban mutattak ki Zika-vírust

2016.02.04. 19:23

Spanyolországban kimutatták a Zika-vírust egy állapotos nő szervezetében, aki nemrég Kolumbiában járt - közölte a madridi egészségügyi minisztérium. Ő lehet az első várandós, akinél igazolták a fertőzést Európában.

Az egészségügyi tárca közleménye szerint az asszony terhességének 13-14. hetében jár, épp abban az időszakban, amelyben a gyanú szerint különösen veszélyes lehet a fertőzés. A szakemberek úgy vélik, a Zika-vírus kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál.A fertőzött nőt, akiről a hatóságok semmilyen személyes információt nem árultak el, orvosi megfigyelés alatt tartják.

Globális vészhelyzet

A minisztérium vészhelyzeti koordinációs központjának vezetője korábbi tájékoztatásában azt hangsúlyozta, hogy a fertőzés terhesség esetén kockázatos, egyébként nem vezet súlyos megbetegedéshez.A tigrisszúnyog által terjesztett Zika-vírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, és négymillió megbetegedést prognosztizált erre az évre az amerikai kontinensen. A 2015 áprilisa óta regisztrált 1,5 millió fertőzéssel Brazília jelenleg a leginkább érintett ország.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK