Zéró toleranciát akarnak a nők elleni erőszakkal szemben

Vágólapra másolva!
Zéró toleranciát kértek a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények megítélése és elbírálása esetében az uniós képviselők - közölte az Európai Parlament a testület strasbourgi plenáris ülésének vitájáról közleményben.
Vágólapra másolva!

A parlamenti vita során a képviselők megismételték 2014-ben tett felhívásukat, amelyben a nők ellen nyilvános helyen végrehajtott szexuális zaklatással és erőszakkal szembeni EU-s irányelv elfogadására tettek javaslatot. Leszögezték, hogy mindent meg kell tenni az elkövetők megtalálása és bíróság elé állítása érdekében, függetlenül azok kultúrájától vagy származásától.

Fogadják el az isztambuli egyezményt

Ugyanakkor néhány képviselő rámutatott, hogy a nők elleni erőszak nem új, vagy szükségszerűen külföldről származó jelenség Európában. Az ülésen elhangzottak szerint

kevés előrelépés történt a nők ellen elkövetett erőszak megszüntetése terén,

ezért a politikusok arra szólították fel a tagállamokat, hogy a lehető leghamarabb fogadják el a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló, 2011-ben aláírt isztambuli egyezményt. Az EU 28 tagállamából 16 ország ezt nem tette meg.

Nagyobb erőfeszítést

A képviselők azt is kérték, hogy az érintett országok tegyenek nagyobb erőfeszítést a migránsok integrációjáért az oktatáson keresztül is. Hangsúlyozták, hogy

származásától és kultúrájától függetlenül mindenkinek tiszteletben kell tartania az európai értékeket.

Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő a Kölnben szilveszter éjszaka elkövetett erőszaksorozat kapcsán szólalt fel a strasbourgi vita keretében. A néppárti politikus rámutatott, hogy az európai társadalom egy új típusú, szervezett erőszakkal szembesül, vesztesei pedig a legkiszolgáltatottabb fiatal nők és lányok.