A véradásokat is érinti a Zika-láz

Zika-vírus, vérvétel, véradás
Ki kell várni a lappangási időt
Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet szerint indokolt várnia a véradással annak, aki Zika-láz sújtotta országban járt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai járványügyi hivatal és más egészségügyi intézmények már korábban lehetségesnek tartották, hogy a Zika-vírus vértranszfúzióval is terjed, ezért az amerikai vöröskereszt arra kérte az ország állampolgárait, hogy ha valaki olyan országban járt, ahol jelen van a Zika-láz, legalább 28 napig ne adjon vért. Kanada pedig bejelentette, hogy 21 napig nem adhat vért az, aki bárhol külföldön járt az Egyesült Államok kontinentális részén és Európán kívül. Nagy-Britannia már szerdán bejelentette, hogy 28 napig nem adhat vért és nem adományozhat szervet az, aki a Zika-láz szempontjából nagy kockázatú országban járt.

Ki kell várni a lappangási időt Forrás: AFP/Johan Ordonez

Azt a gyanút, hogy a vírus vértranszfúzióval is terjedhet, alátámasztja két új brazíliai eset. A dél-amerikai ország déli részén ugyanis Zika-vírussal fertőződött meg két olyan ember egymástól függetlenül, aki vért kapott.

Nicaraguában és Hondurasban is regisztráltak várandós nőket

Nicaragua és Honduras bejelentette, hogy az országban most először regisztráltak olyan terhes nőket, akik Zika-vírussal fertőződtek. Nicaraguában, ahol 19 Zika-lázas beteg van, fertőzött lett három állapotos nő, akik terhességük harmadik-negyedik havában járnak. Hondurasban pedig, ahol 3200 beteg van, hat olyan terhes nőt találtak, aki Zika-vírussal fertőzött.