NATO: Nem segítenek az orosz bombák

Horizontal NATO Secretary General Jens Stoltenberg presents the 2015 NATO annual report during a press conference in Brussels, January 28, 2016.  / AFP / EMMANUEL DUNAND
Jens Stoltenberg
Vágólapra másolva!
A Szíriában végrehajtott és "elsősorban az ellenzéki csoportok ellen irányuló" orosz légi csapások aláássák a polgárháború politikai megoldását célzó erőfeszítéseket - jelentette ki pénteken Amszterdamban a NATO főtitkára, aki az Európai Unió védelmi minisztereinek informális találkozójára érkezett a holland fővárosba.
Vágólapra másolva!

Jens Stoltenberg szerint a közel-keleti országban megnövekedett orosz jelenlét és a légi csapások számának megugrása növeli a feszültséget, és a török légtér, vagyis a NATO légterének megsértéséhez vezet. "Ez pedig kockázatokat teremt, újabb feszültséget generál, és kihívást jelent a NATO számára" - hangsúlyozta újságírók előtt a főtitkár, aki szerint az erősebb orosz katonai jelenlét Szíriában és a Földközi-tenger keleti térségében megváltoztatja a regionális stratégiai egyensúlyt.

Feszültségek

A NATO-tag Törökország novemberben lelőtt egy orosz vadászbombázót a légtere megsértésére hivatkozva, és Ankara januárban is panaszkodott arra, hogy egy orosz vadászgép behatolt a légterébe.

Jens Stoltenberg Forrás: AFP//Emmanuel Dunand

Politikai megoldást akarnak

"A NATO erőteljesen támogatja a szíriai konfliktus politikai megoldásának megtalálását célzó erőfeszítéseket" - emlékeztetett Stoltenberg, és nyugalomra, a feszültség csökkentésére és a

politikai megoldás keresésére intette a konfliktusban részt vevőket.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja csütörtökön február 25-ig felfüggesztette a szíriai polgárháború lezárására Genfben indult béketárgyalásokat előrelépések híján, valamint a szíriai humanitárius segélyezés továbbra is fennálló nehézségei, a légi csapások és más katonai tevékenységek hirtelen megnövekedése miatt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken tanácskozást tart Szíria ügyében.

Tízezrek menekülnek

A közel-keleti ország északi Aleppó tartományában az utóbbi napokban jelentősen előrenyomultak a szíriai kormányerők és szövetségeseik az orosz légierő támogatásával, ami miatt ismét több tízezren kényszerültek otthonuk elhagyására. Az eddig elsősorban Szíriában és Irakban hódító Iszlám Állam nevű dzsihádista csoport líbiai térnyerésével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva a NATO-főtitkár azt mondta, hogy az észak-atlanti szervezet "szorosan nyomon követi" az észak-afrikai országban zajló történéseket.