Összeomlott egy aranybánya főépülete

2016.02.05. 12:23

Beomlott pénteken egy dél-afrikai aranybánya, aminek nyomán 115-en rekedtek a mélyben, de többségüket már sikerült kimenteni a romok alól.

A baleset helyi idő szerint péntek reggel 8 óra 40 perckor következett be az ország északkeleti részén fekvő Barbertonnál lévő aranybányában. A korábbi hírek még arról szóltak, hogy a bánya irodaépülete is leomlott és 52-en rekedtek bent. Erről Manzini Zungu, a bányászok és építőmunkások szakszervezetének szóvivője számolt be, információit azonban a rendőrség nem erősítette meg. Zungu közölte azt is, hogy egyelőre nem tudni, mi okozta a szerencsétlenséget. "Ez már a második borzalmas incidens két héten belül. Ez felfoghatatlan" - jegyezte meg közleményében a szakszervezet.

Januárban négy bányász vesztette életét az afrikai ország északkeleti részén található Rustenburg közelében, egy platinabányában kiütött tűzben. A dél-afrikai bányákban - amelyek a legmélyebbek a világon - az utóbbi években több súlyos baleset is történt A számos ásványkincsben bővelkedő ország jelentős bevételekhez jut az arany-, szén-, platina- és gyémántbányászatból.