Laptopba rejtették a pokolgépet a szomáliai repülőn

daallo repülő robbanás
MOGADISHU, SOMALIA - FEBRUARY 2: A view of an airliner after an explosion aboard Daallo Airlines Airbus flying to Djibouti, on February 2, 2016. The airliner made an emergency landing after take off from the Mogadishu International Airport. Stringer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az amerikaiak szerint az al-Shabaab terrorszervezet akarta felrobbantani a Mogadishuból induló repülőt. A bomba valószínűleg túl korán robbant, ezért nem történt nagyobb tragédia. Az al-Shabaab pénteken újabb területeket foglalt el Szomália déli részén.
Vágólapra másolva!

A repülőn TNT nyomait találták, ezért a vizsgálatot végző szakemberek feltételezik, hogy bomba robbanhatott a Mogadishuból Dzsibutiba tartó repülőn, írja amerikai forrásokra hivatkozva a CNN. A nyomozók szerint a pokolgépet laptopba rejtették.

A videó a robbanást követő pillanatokban készült.

Az Airbus A321-111 vélhetően még alacsonyan szállt, amikor a robbanás bekövetkezett: a kabinban nem volt túlnyomás, ezért a repülőgép nem szakadt darabokra.

Eddig senki sem vállalta a merényletet Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Stringer

Eddig egyetlen csoport sem vállalta a merényletet. Az amerikaiak úgy vélik, hogy az al-Shabaab lehet a felelős: az elmúlt évek szomáliai terrorcselekményeinek jó része ehhez a fegyveres csoporthoz köthető. Az al-Shabaab támadt az éttermekre januárban, és a terrorszervezet tört be a kenyai Garissa Egyetemre. Ők lövöldöztek a nairobi bevásárlóközpontban is.

Kényszerleszállás

A Daallo Airlines D3159-es járata Mogadishuból Dzsibutiba tartott. „A felszállás után fél órával, 3300 méteren hatalmas robbanás hallatszott” – idézte a pilóta, Vladimir Vodopivec szavait a belgrádi Blic. „Az utasok kiabálni kezdtek, én pedig azonnal visszafordultam a repülőtérre.”

A repülőn TNT nyomait találták Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Stringer

A repülő kényszerleszállást hajtott végre Mogadishuban. Az utasok közül ketten sérültek meg. Dhiiqaleyben egy égő embert láttak kiesni egy repülőgépből. Feltételezik, hogy ő is a D3159-es járat utasa volt, és a robbanás ütötte lyukon esett ki a repülőből.

Előretörtek

Az al-Shabaab elfoglalta a fővárostól 70 kilométerre lévő Marca városát, és jelenleg ez a legnagyobb település, amit a terrorszervezet ellenőriz.

Az Afrikai Unió békefenntartó ereje, az Amisom katonái három és fél évig állomásoztak a városban, és pénteki kivonulásuk után jelent meg az al-Shabaab. A régió kormányzója szerint

a várost harc nélkül foglalták el a terroristák.

„Az Amisom dél körül vonult ki a városból. A szomáliai kormány alkalmazottai és a helyi biztonsági erők percekkel utánuk indultak el” – idézte az egyik helyi lakost a BBC. Ezután bukkantak fel az al-Shabaab fegyveresei, és felvonták a zászlajukat a rendőrség épületére.

Délen aktív

Az al-Shabaabot öt éve szorították ki a fővárosból. A terrorszervezet azóta elsősorban Szomália déli részén aktív, és gyakran intéz támadást az Amisom és a nemzetközi közösség által támogatott, gyenge szomáliai kormány erői ellen. Három hete az el-Ade melletti bázisra támadtak, állításuk szerint 100 kenyai katonát öltek meg.

Bár az Amisom szerint

csak taktikai visszavonulást hajtottak végre,

látható, hogy a nemzetközi erők és a szomáliai kormány fegyveresei nem tudják megtörni a terrorszervezetet. Az al-Shabaab foglalt el minden olyan területet, ahonnan az Amisom kivonult. Ráadásul megpróbálják megnyerni a helyi lakosságot is, amit a nemzetközi csapatok elmulasztottak megtenni.

Az al-Shabaab a helyiek támogatását keresi Forrás: AFP/Mokhtar Mohamed

Mindez nehéz helyzetbe hozta az Afrikai Unió misszióját. A most feladott területeket ugyanis csak harcok árán lehetne visszafoglalni. A műveletben részt vevő államoknak erről is beszélniük kell, ha februárban Dzsibutiban összeülnek kiértékelni az eddigi eredményeket.