Hallgat Merkel és Hollande a tárgyalásukról

2016.02.07. 20:54

A menekültválságról és a brit reformigényekről egyeztetett Strasbourgban a francia elnök és a német kancellár, de a tárgyalásról sem Francois Hollande, sem pedig Angela Merkel nem árult el részleteket.

Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár négyszemközti informális találkozón egyeztetett a menekültválságról és a brit reformigényekről Strasbourgban, ahol találkoztak Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével, de egyikük sem nyilatkozott a részletekről.

Az EU-csúcs elé időzítették

A strasbourgi katedrális közelében, egy elzászi kisvendéglőben tartott zártkörű munkavacsorát néhány nappal a február 18-19-re tervezett EU-csúcs előtt tartották: a csúcs fő témái a menekültválsággal és a Nagy-Britannia által követelt EU-reformokkal kapcsolatos kérdések lesznek.

Francois Hollande és Angela Merkel StrasbourgbanForrás: MTI/EPA/POOL/Patrick Seeger

Diplomáciai források szerint Párizs és Berlin elkötelezett a schengeni övezet megvédésében, és sürgetik a menedékkérő-regisztrációs központok felállítását, az illegális migránsok visszaküldését, a görög–török határ ellenőrzésének erősítését és a menekültek elosztását.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a francia és a német államfővelForrás: MTI/EPA/Pool/AFP/Frederick Florin

A brit reformigényeket illetően a párizsi diplomácia pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy nincsen különbség Hollande és Merkel álláspontja között".A francia elnök pedig ellenzi, hogy az európai vezetők bármiféle újabb tárgyalásokat folytassanak a brit reformigényekről a következő EU-csúcson.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK