Orosz iskolát építenek Szíriában

2016.02.09. 13:34

Tavaly óta oroszul is tanulnak a szíriai iskolákban. Moszkva most orosz iskolát is építene a polgárháború dúlta országban.

Damaszkusz közelében épülne meg az orosz iskola Szíriában, mondta Oroszország szíriai nagykövete kedden. Alekszader Kinscsak szerint a fővárosi hatóság már kijelölte a leendő iskola helyét, és hamarosan elhelyezik az épület alapkövét is, írja az orosz propagandaadó, a Sputniknews.

Moszkva a szíriai rezsim oldalán avatkozott be a konfliktusbaForrás: AFP/Bulent Kilic

A szíriai iskolákban tavaly lett kötelező tantárgy az orosz nyelv. A Sputniknews szerint a két országnak „történelmileg erős diplomácia és kulturális kapcsolatai” vannak. A Szovjetunióban illetve Oroszországban tanult „szíriaiak ezrei” töltöttek be fontos tisztségeket a politikában, gazdaságban és kulturális életben.

A rezsimet támogatják

Szíriában évek óta polgárháború dúl. Moszkva tavaly a szíriai elnök, Bassár el-Aszad oldalán avatkozott be a konfliktusba.

Ez újabb feszültséget okozott az USA és Oroszország viszonyában, ugyanis Washington szerint az oroszok nem az Iszlám Állam, hanem az Aszad-rezsim ellen harcoló felkelők állásait bombázzák. Moszkva szerint viszont ők az egyetlenek, akik valóban a terrorszervezet infrastruktúráját bombázzák.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK