A szilveszter éjszakája óta összesen 1054 feljelentés érkezett nőktől a kölni rendőrséghez. Az elmúlt hat hétben 59 gyanúsított ellen folyik eljárás, és mindössze 13-an kerültek előzetesbe. Hiába vezényeltek dupla annyi rendőrt az utcára, nem sikerült megakdályozni, hogy a farsangi karneválon nem történjen nemi erőszak.

A szilveszter óta eltelt hat hétben 1054 bejelentést tettek nők és lányok a kölni rendőrségen – írja a Die Welt. A több mint ezer bejelentésből 454 volt szexuális támadás, a többi rablás, zsebtolvajlás és könnyű testi sértés miatt futott be a hatóságokhoz.

11 és 1 óra a kritikus

A nők elleni bekerítéses molesztálások lavinát indítottak el a nyugatnémet városban. A szilveszter éjszakája után szinte záporoztak a bejelentések a kölni rendőrkapitányságon. A 454 molesztálási esetből azonban csak keveset sikerült felderíteni az elmúlt hat hétben.

Az több mint ezer bejelentés után 59 gyanúsított ellen indítottak eljárást,

és mindössze 13-an vannak előzetes letartóztatásban, derül a kölni karnevált megelőzően összeállított rendőrségi statisztikából.

A kölni nők elleni támadások zömét este 11 és hajnali 1 óra között követték el, többségében a kölni főpályaudvar közelében.

A kölni főpályaudvar környékén este 11 és 1 óra között a nők elleni támadások zömeForrás: MTI/EPA/DPA/Oliver Berg

Többé a nemzetiséget sem hallgatják el

Az észak-rajna-vesztfáliai hatóságok a szilveszteri eseményekig kínosan ügyeltek a bűnözők nemzetiségének a titokban tartására, hogy megakadályozzanak bármiféle megbélyegzést. Január elsejével azonban fordult a kocka, a közhangulat nyomására a kölni rendőrség részletes statisztikát hozott nyilvánosságra a támadók kilétéről is.

A kölni nők többségét az észak-afrikai régióból származó férfiak molesztálták és/vagy rabolták ki.

A több mint 50 gyanúsított közül 25 algériai, 21 marokkói, 3 tunéziai, 3 német, két szír, egy iraki, egy iráni, egy líbiai és egy montenegrói állampolgár van.

A kölni farsangi karneválon is történt nemi erőszakForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Mesut Zeyrek

Kevesebb zaklatás

A rajna-parti február 4-én kezdődött a farsangi karnevál, amire eddig nem látott rendőri állományt vezényelt ki a város vezetése. A rendőrség mellett polgárőrök és segélyszervezetek munkatársai is biztosították a közrendet a felvonuláson.

A 3200 biztonsági ember jelenlétének ellenére több mint 50 szexuális bűncselekmény miatt érkezett eddig bejelentés az észak-rajna-vesztfáliai rendőrséghez. Az inzultusok többsége újfent a nők fogdosására és az értéktárgyaik eltulajdonítására ment ki.

A megerősített rendőri jelenlét sem volt elégForrás: AFP/Maja Hitij

Leütötte, megerőszakolta

Azonban a mostani karnevál sem telt el nemi erőszak nélkül. Egy 22 éves kölni lányt egy 17 éves afgán menedékkérő szólított meg, aki

először pornográf képeket mutatott neki a mobiltelefonjáról, majd leütötte, és megerőszakolta.

A fiatalkorú férfit egy menekültszálláson fogták el a rendőrök, aki ellen jelenleg eljárás zajlik.