Vágólapra másolva!
Kiszállt az elnökjelöltségért folyó küzdelemből két republikánus jelölt. Chris Christie és Carly Fiorina visszalépésével így már csak heten vannak versenyben, köztük Donald Trump.
Vágólapra másolva!

Feladta a 2016-os amerikai elnökválasztás republikánus jelöltségéért folytatott küzdelmet szerdán Chris Christie, New Jersey állam kormányzója és Carly Fiorina, a Hewlett-Packard volt elnök-vezérigazgatója. Ezzel tovább szűkült Donald Trump milliárdos üzletember riválisainak köre.

Távozásukkal hétre csökkent a republikánus párti oldal eredetileg 17 fős jelöltaspiránsi mezőnye.

Chris Christie egyik vezető tanácsadója közölte, hogy a kormányzó kiszáll a versenyből, miután az előző nap megtartott New Hampshire-i előválasztáson

csak a hatodik helyen végzett,

mindössze 7,6 százaléknyi szavazatot szerezve a republikánus elnökjelölt-aspiránsok sorában, holott jelentős forrásokat összpontosított kulcsfontosságúnak mondott New Hampshire-i szereplésére.

Chris Christie New Jersey-i kormányzója feladta Forrás: AFP/Getty/Andrew Burton

Ezzel az eredménnyel valószínűtlenné vált, hogy részt vehessen a republikánus oldal következő vitájában, és kampányfinanszírozási forrásai is elapadnának.

Facebook-on üzentek

Az 53 éves Christie Facebook-üzenetben köszönte meg a támogatást híveinek és kampánya résztvevőinek.

- írta üzenetében New Jersey állam kormányzója.

I ran for president with the message that the government needs to once again work for the people, not the people work...

Közzétette: Chris Christie2016. február 10.

A 61 esztendős Carly Fiorina szintén a Facebook-oldalán jelentette be, hogy felhagy a kampánnyal. A republikánus térfél egyedüli női indulója mintegy 4 százaléknyi szavazatot tudott csak begyűjteni, és ezzel hetedik lett a hosszas előválasztási folyamat második állomásán.

- Bár ma visszavonom jelöltségemet,

azoknak az amerikaiaknak a nevében, akik nem hajlandóak elfogadni a számukra már működésképtelen jelenlegi helyzetet - hangoztatta nyilatkozatában az üzletasszony Fiorina.

Az amerikaiak felforgatnák a politikát

A keddi New Hampshire-i előválasztást a republikánusoknál Donald Trump New York-i milliárdos, a demokratáknál pedig Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte meg.

Sanders mögött Hillary Clinton volt külügyminiszter a vártnál nagyobb arányú vereséget szenvedett.

Trump és Sanders győzelme az elemzések szerint arról tanúskodik, hogy

az amerikai szavazók jelentős részét nyugtalanítja a lassú gazdasági kilábalás, a növekvő bevándorlás, az Egyesült Államok szerepének változása,

és ezért mindenképpen jelentős változást akarnak, szeretnék "felforgatni" az amerikai politikát.