Eddig körülbelül ötven kamiont fordítottak vissza ukrán nacionalisták a Vereckei-hágónál. Azt akarják elérni, hogy Ukrajna tiltsa be az orosz árutranzitot.

Különböző ukrán szélsőséges szervezetek aktivistái a krími fuvarozási blokádhoz hasonló módszerekkel igyekeznek megakadályozni az orosz rendszámú teherautók áthaladását a legfontosabb kárpátaljai hágón.

A Jobb Szektor, a Karpatszka Szics, az Ajdar és az Azov zászlóaljak leszerelt veteránjaiból, illetve más nacionalista szervezetek civil képviselőiből álló 20-30 fős csoportosulások eddig közel félszáz orosz kamiont állítottak meg és fordítottak vissza a Vereckei-hágón kialakított, illegális ellenőrzőpontjukon. Az akció látszólag fegyvertelen tagjai egyelőre csupán a testükkel igyekeznek feltartóztatni a járműveket, ám azt ígérik, hogy rövidesen útakadályokkal ellátott állandó zárat létesítenek az összes kárpátaljai hágón.

Szégyenletes és megalázó

A Karpatszka Szics félkatonai szervezet parancsnoka, Tarasz Dejak nyilatkozata szerint

a blokádot mindaddig fenn kívánják tartani, míg a kijevi kormányzat és a parlament nem hoz döntést az orosz árutranzit teljes betiltásáról Ukrajnán keresztül. Amellett azt is követelik, hogy vessenek véget az agresszornak tartott Oroszországgal folytatott kereskedelmi kapcsolatoknak és az orosz üzleti jelenlétnek Ukrajna területén.

A nyugat-ukrajnai megyék kormányzóihoz, a kormányhoz és a Rádához intézett petíciójukban leszögezik, hogy Ukrajnára nézve szégyenletes és megalázó, hogy jelenleg is ugyanolyan kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat tart fenn „az ország fegyveres megszállására törekvő agresszorral", mintha mi sem történt volna.

A nacionalisták hétfő estig szabtak határidőt Kijevnek arra, hogy megalkossák és elfogadják a kapcsolatos törvényeket. Ellenkező esetben a blokádot az egész országra kiterjesztik, és ha szükséges, radikális eszközökhöz folyamodnak.

Kamionok százai indultak meg

Az ukrán szélsőségesek azt követően mozdultak meg, hogy a lengyel-orosz közúti fuvarozási konfliktus miatt a fehérorosz-lengyel határon feltorlódott orosz kamionok százai indultak meg Ukrajnába, hogy Kárpátalján keresztül jussanak el Szlovákiába és Magyarországra. Az első tehergépjárművek szerdán érkeztek meg a kárpátaljai megyehatárhoz.

A legfrissebb hír szerint Oroszország váratlanul engedélyezte az ukrán áruszállítmányok tranzitját a közép-ázsiai országok felé, amit azt követően tiltott meg, hogy életbe lépett az EU és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi egyezmény.