Egész Szíriát vissza akarja foglalni Bassár el-Aszad, de hajlandó tárgyalni az ellenzékkel. Szíria elnöke szerint az európai országok közvetlenül felelősek a menekültek kivándorlásáért.

Az egész ország visszafoglalása mellett kötelezte el magát Bassár el-Aszad szíriai elnök az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában. A szíriai államfő szerint az ellenzéki fegyveresek elleni harcok sokáig húzódhatnak.

Aszad vissza akarja foglalni egész SzíriátForrás: AFP/-

Aszad azt mondta, hogy hajlandó tárgyalni az ellenzékkel, de közben folytatja a harcot a fegyveres felkelők ellen, akiket csak terroristának titulált.

Nem Aleppó elfoglalása a cél

Az elnök szerint Európának olyan feltételeket kell teremtenie, amely lehetővé teszi a szíriai menekültek hazatérését.

Nem Aleppó elfoglalása, hanem a Törökországba vezető út ellenőrzése a cél Aszad szerintForrás: AFP/Ria Novosti

Aszad felszólította az európai kormányokat, amelyek szerinte a terroristák támogatásával és az embargó bevezetésével közvetlenül hozzájárultak a a szíriai kivándorláshoz, hogy segítsék a szíriaiak hazatérését. 

Aszad azt is megjegyezte, az észak-szíriai Aleppó térségében zajló "fontos csatának" nem az ország második legnagyobb városának elfoglalása, hanem a Törökországot Aleppóval összekötő út feletti ellenőrzés megteremtése a célja. Ez ugyanis szerinte a terroristák legfőbb utánpótlási útvonala.