"Aggódunk az Aleppónál kialakult helyzet miatt, és azon dolgozunk, hogy csökkentsük a feszültséget minden oldalon" - ezt mondta John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője azután, hogy Törökország tüzérséget használva átlőtt Szíriába. A török hadsereg célpontjai a városban előretörő

kurd fegyveres egységek voltak.

"Sürgetjük Törökországot, hogy fejezze be a tüzérség bevetését" - ezt is az USA külügyi szóvivője mondta.

A török tüzérségi támadás több célpont ellen irányult. A tüzérség a kurd YPG nevű szervezet egységeit lőtte Azaz város környékén, de az Aszad rezsim katonáit is támadták. Ez utóbbi akció állítólag válasz volt egy török katonai őrhelyet ért támadásra. A szír háború ügyeivel foglalkozó, Nagy-Britanniában működő szervezet pedig azt állítja, hogy az iszlamistáktól nemrég visszafoglalt Minning légibázis környékén is támadták a kurd erőket a török tüzérek.

Aleppóból menekülnek a civilekForrás: AFP/Bulent Kilic

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök a Haber török televíziócsatornában szombat esti adásában megerősítette, hogy a hadsereg ágyúzta a kurd fegyveresek állásait. Davutoglu felszólította az YPG-t, hogy vonuljon ki Azaz járásból és környékéről, és még egyszer a "közelébe se menjen" a területnek. Figyelmeztetett, hogy Törökország

a kurd fegyveresek minden lépésére megtorló választ fog adni.

Az amerikai külügyi szóvivő egyébként a kurd fegyvereseket is felszólította, hogy ne használják ki az Aleppó környékén kialakult zűrzavart, és ne vonuljanak be újabb területekre. "Törökország és a kurd gerillák közös ellensége az Iszlám Állam. Arra kérünk minden felet, hogy koncentráljanak a közös ellenségre" - mondta John Kirby.

A török ágyúzás azután következett be, hogy a nagyhatalmak Münchenben megállapodtak az ellenségeskedések beszüntetéséről. A szíriai lázadókviszont jelezték, hogy nem szüntetik be a harcot. Bassár el-Aszad szombaton beszélt arról, hogy célja az egész ország visszaszerzése.