Újabb tüntetés Kószon a regisztrációs központ ellen

2016.02.14. 18:11

Újabb tüntetés volt a görög Kósz szigetén a tervezett menekülteket fogadó regisztrációs pont miatt. A polgármester szerint a hot spot újabb csapást mér a sziget idegenforgalmára. 

Közel kétezren gyűltek össze vasárnap délután a görögországi Kósz szigetén, hogy ismét tiltakozásukat fejezzék ki az Európai Unió által elvárt, menekülteket fogadó regisztrációs központ, az úgynevezett hot spot építése ellen.

Több tucatnyian megpróbáltak bejutni a Kósz kikötőjétől tíz kilométerre fekvő építési területre, és ennek megakadályozására a hatóságok könnygázt vetettek be.

David Geraszklisz, Kósz alpolgármestere azt mondta, a szerdai tiltakozáshoz képest jelentősen, ezerről kétezerre nőtt a tüntetők száma.

Szerdán a hot spot építése ellen demonstrálók Jorgosz Kiricisz, Kósz polgármestere hivatala előtt gyűltek össze. A tisztségviselő a tömeg előtt tartott beszédében úgy vélte,

a hot spot újabb csapást mér Kósz idegenforgalmára.

Kósz ellenáll

A görög kormány az Európai Unió nyomására egy hete vasárnap tett ígéretet arra, hogy február 15-re hot spotokat létesít a török partok közelében fekvő öt szigeten, hogy szorosabb ellenőrzés alá tudják vonni a török-görög tengeri határon át Európába irányuló migránsáradatot.

Az athéni kormány azután szánta el magát erre a lépésre, miután felvetődött, hogy ki kellene zárni az országot a schengeni térségből.Leszbosz, Híosz, Számosz és Lérosz lakossága elfogadta ezt az intézkedést, de Kósz hatóságai kezdettől fogva elutasították, attól tartva, hogy a migránsok hosszú távú jelenléte súlyosan visszaveti a helyiek legfőbb megélhetési forrásának számító idegenforgalmat.

Lézvoszon már műkődik

A 33 ezer fős Kósz szigete rendkívül kedvelt a pihenésre vágyó, elsősorban német, brit és skandináv turisták körében. Geraszklisz korábban azt mondta, tavaly 1,8 millió turista látogatott el az üdülőhelyre.

Lézvosz szigetén a hot spot már megkezdte működését, és a héten a híoszi, számoszi és léroszi központ is elkészül - közölték nemrég a görög hatóságok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK