Több százan emlékeztek a koppenhágai terrortámadásra

2016.02.14. 21:24

Több százan vettek részt Koppenhágában az egy évvel ezelőtti merényletek évfordulójára rendezett megemlékezésen. Egy felmérés szerint a dánok többsége szerint fél éven belül újabb merénylet éri az országot. 

Gyertyás felvonulás keretében több százan emlékeztek vasárnap este Koppenhágában az egy évvel ezelőtti terrortámadások halálos áldozataira. 

2014. február 14-én kettős terrortámadás történt Koppenhágában. Egy palesztin származású fiatal lövéseket adott le egy kulturális központ kávézójára, amelyben rendezvényt tartottak a szólás szabadságáról, majd néhány órával később egy zsinagógánál lövöldözött.

A támadó Finn Nörgaard filmrendezővel és Dan Uzan rendőrrel végzett, további öt embert megsebesített. A rendőrök egy nappal később tűzharcban agyonlőtték a merénylőt.

A dánok újabb támadásra számítanak

A vasárnap esti megemlékezésen a résztvevők gyertyákkal világították meg a kávézó és a zsinagóga közötti 3,6 kilométeres útszakaszt.

Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő és Frank Jensen koppenhágai főpolgármester délelőtt virágokat helyezett el a merényletek helyszínén.

Dániában továbbra is komoly terrorfenyegetettség van - mondta a miniszterelnök.

A skandináv ország lakosai körében a Politiken című dán napilap megbízásából, nemrég készített felmérés szerint tíz dán közül hat úgy gondolja, hogy fél éven belül további terrortámadás éri Dániát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK