Ukrajna kitiltotta az orosz kamionokat

2016.02.15. 09:02

Ukrajna nem enged orosz kamionokat a területére. A döntésre Moszkva azonnal hasonlóképpen reagált. Hétfőn már tíz ukrajnai megyébe nem engedték be nacionalista szervezetek aktivistái az orosz kamionokat. A kijevi kormány konzultációkat folytat az unió illetékeseivel a blokádról.

Egy kivétellel Nyugat-Ukrajna valamennyi megyéjére kiterjed a blokád, amelyet nacionalista szervezetek aktivistái kezdtek el a kárpátaljai hágókon. Híradások szerint az akcióhoz már több önkéntes zászlóalj, köztük a Jobb Szektor, az Azov és az Ajdar fegyveresei is csatlakoztak.

Lejárt a határidő

A kamionstop kezdeményezői azt követelték, hogy a kormány hivatalosan is nyilvánítsa agresszornak Oroszországot, tiltsák be az orosz tranzitot, szüntessék be a két ország közötti kereskedelmet, és számolják fel az orosz üzleti jelenlétet az országban. 

Kijevnek február 15-ig szabtak határidőt arra, hogy meghozza a megfelelő intézkedéseket, ellenkező esetben a „hazafias szervezetek” radikálisabb eszközökhöz folyamodnak. 

A kormány felsorakozott a szélsőségesek mögé, és kitiltotta az orosz kamionokat az országból. Moszkva erre hasonló intézekdéssel reagált - jelentette az rt.com.

Eddig, és ne tovább!Forrás: RIA Novosti/Stringer

Az orosz közlekedési tárca információi szerint pillanatnyilag 100 kamion vesztegel Ukrajnában, további félezer pedig az unió területén rekedt. 

Ezekben a megyékben zárták le az utakatForrás: Origo

Bezzeg a lengyelek

Az ukrán szélsőségesek azt követően mozdultak meg, hogy a lengyel–orosz közúti fuvarozási konfliktus miatt az oroszok Ukrajnán, azon belül is Kárpátalján keresztül szállítanak Szlovákiába és Magyarországra. 

Leginkább azt sérelmezték, hogy miközben Lengyelország lezárja a határait az orosz kamionok előtt, Ukrajna minden további nélkül átengedte annak az országnak a rakományait, amely területeket szakít el tőle. 

Az orosz kamionok csak Odesszán keresztül tudnak eljutni akadálytalanul az Európai Unió romániai határáig.