Tömeges védőoltási kampány indul az olaszországi Toszkánában a tavaly óta terjedő agyhártyagyulladás kórokozója ellen - jelentette be a tartományi elnök keddi sajtótájékoztatón.

A toszkánai tartományi testület határozata értelmében a közép-olaszországi térségben másfél millió embert oltanak be az agyhártyagyulladásos megbetegegedést okozó meningococcus baktérium C típusa ellen. Toszkána középső részében mindenkinek ingyenes lesz az oltás, a tartomány többi térségében kedvezményes árat kell majd érte fizetni az egészségügyi szolgáltatásért.

Nyugalom, nincs járvány

Az oltási kampány a tervek szerint őszig tart. A Enrico Rossi tartományi elnök megfogalmazása szerint a védőoltás nem kötelező, de nagyon ajánlott. Az oltás 25 millió eurós (7,5 milliárd forint) költségéből Toszkána 20 milliót áll, a többit az olasz költségvetés fedezi. Enrico Rossi nyugalomra intette a lakosságot, hangsúlyozva, hogy nincsen járvány. Hozzátette, hogy a fertőzöttek nem betegítettek meg másokat.
A helyi hatóságok az egyre több agyhártyagyulladásos eset miatt döntöttek a tömeges oltási program mellett. Tavaly harmincnyolcan, idén januárban már tizenhatan kapták el a betegséget, többségük az Arno folyó völgyének északi részén, vagyis Firenze, Prato, Empoli, Pistoia területén. Tavaly óta tíz ember halt meg a fertőzésben, többségük idős volt.

Nem a bevándorlók hozták be

A helyi polgármesterek arra szólították fel az embereket, hogy oltassák be magukat. A Toszkánában élők hónapok óta szorgalmazták, hogy induljon oltási program. Pistoia városában vasárnap négyszázan álltak sorban a zuhogó esőben a helyi orvosi rendelőnél, ahol rendkívüli nyitva tartással adták be a védőoltásokat.
Az olasz orvosok cáfolták azt az olasz internetes portálokon terjedő információt, miszerint az agyhártyagyulladást az afrikai bevándorlók okozták volna. A Toszkánában terjedő meningitis ugyanis az orvosok szerint nem az Afrikában található törzshöz tartozik.