Visszafoglalták a Boko Haramtól a nigériai Goshit a kameruni különleges erők. A városban tizenéveseket képeztek ki öngyilkos merényletekre. A harcokban 162 szélsőségessel végeztek a hatóságok.

A Boko Haram 162 tagját ölték meg a kameruni különleges erők a Nigéria északkeleti részén található Goshiban. A várost vissza is foglalták a terrorszervezettől - közölte a kameruni kormány.

Issa Tchiroma Bakary kameruni kommunikációs miniszter hétfő késő este bejelentette, hogy a települést már a nigériai erők ellenőrzik a február 11. és 14. között végrehajtott katonai művelet eredményeként.

A kameruni erők nagyjából száz embert - nigériai és kameruni állampolgárokat - szabadítottak ki a szélsőségesek fogságából. A művelet során két kameruni katona életét vesztette.

Öngyilkos merénylőket képeztek

- A nigériai Goshi városát a hatóságok a Boko Haram egyik állásaként azonosították, ahol pokolgépeket és aknákat gyártottak - mondta Bakary. A településen olyan tizenéveseket szállásoltak el, akiket öngyilkos merényletek végrehajtására vetettek be.A kameruni erők a városban négy aknagyárat számoltak fel, több száz robbanószeres tartályt, öngyilkos merényletekhez használt mellényt és gyutacsot foglaltak le, továbbá felgyújtották a Boko Haram egyik kiképzőközpontját.

A kameruni katonák a goshi offenzívát a nigériai terrorszervezet ellen küzdő, Nigéria, Kamerun, Csád, Niger és Benin csapatait magában foglaló nemzetközi erő által indított Arrow Five fedőnevű művelet keretében hajtották végre.

1200 halott, 2,5 millió menekült

Az önálló iszlám állam megteremtéséért harcoló Boko Haram az utóbbi években

több mint 20 ezer embert ölt meg a régióban, ahol a terrorszervezet tevékenysége miatt 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására az ENSZ és az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint.

A Boko Haram több mint húszezer embert ölt meg az elmúlt pár évbenForrás: AFP/-

A kameruni kormány adatai szerint 2013 óta mintegy 1200 halálos áldozatot követeltek a Boko Haram támadásai a Guineai-öböl partján fekvő ország északi részén. Múlt héten legalább hat civil meghalt, harminc pedig megsebesült az északi országrészben történt kettős robbantásos merényletben, amelyet két 13 év körüli lány követett el.