Putyin Orbánnak: Magyarország régi, megbízható partnerünk

Orbán Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Novo-Ogarjovo, 2016. február 17. Vlagyimir Putyin orosz államfő (j) fogadja a hivatalos moszkvai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján 2016. február 17-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Magyarország az európai–orosz és a magyar–orosz kapcsolatok normalizálásában érdekelt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadta őt Moszkva melletti novo-ogarjovói rezidenciáján.
Vágólapra másolva!

A szűk körű megbeszélés első, sajtónyilvános perceiben a magyar kormányfő megköszönte az orosz elnöknek azokat az erőfeszítéseket, amelyeket „a nehéz időszakban is tett az orosz–magyar barátság érdekében”. „Talán szerénytelenül hangzik, de azt mondhatjuk, hogy

ami jó a kapcsolatunkban, arról mi tehetünk, ami nem jó, arról pedig nem”

- fogalmazott Orbán Viktor.

Vlagyimir Putyin orosz államfő és Orbán Viktor miniszterelnök a Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidencián Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta,

Magyarország egy nagyon régi és megbízható partnerük,

és Oroszország bízik abban - utalt a napra pontosan egy évvel ezelőtti budapesti látogatására -, hogy az egy éve megtárgyalt tervek tovább alakulnak és fejlődnek.

Az orosz elnök viszont elismerte, hogy

csökkent a két ország közötti kereskedelmi forgalom.

„Elégedettek vagyunk az ismert problémák és a kereskedelmi forgalom csökkenése ellenére, elégedettek vagyunk a kapcsolatok jellegével” - mondta Putyin.

Nagyon számítunk arra, hogy azok a tervek, amelyekről egy évvel ezelőtt magyarországi látogatásom során beszéltünk, előrelépnek a megvalósítás felé” - tette hozzá.

Jön még gáz az oroszoktól

Meghosszabbítják 2019 végéig az orosz földgáz magyarországi szállításairól szóló hosszú távú szerződéseket – jelentette a TASZSZ olyan dokumentumokra hivatkozva, amelyeket az orosz hírügynökség szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdai novo-ogarjovói találkozójára készítettek elő.

Ezek szerint az orosz–magyar kétoldalú együttműködés kulcsfontosságú területe az energetikai ágazat. Az egész magyar energiafogyasztást tekintve a nyersolaj háromnegyede, illetve a földgáz kétharmada orosz importból származik.

Felére esett vissza az áruforgalom

A TASZSZ hírügynökség szerint a dokumentumokban szerepel még, hogy a magyarországi orosz beruházások 1,5 milliárd dollárt tesznek ki, míg a magyar vállalatok oroszországi beruházásai kétmilliárd dollárra rúgnak, és a legnagyobb oroszországi magyar befektetők között van az OTP Bank, a Richter Gedeon gyógyszeripari és a Mol olajipari vállalat.

Tavaly a kétoldalú áruforgalom 40 százalékkal, 4,7 milliárd dollárra csökkent, az elmúlt két év alatt pedig majdnem a felére esett - ismertette a TASZSZ.

Magyar segítség az orosz vb-hez

A Putyin–Orbán-találkozóra készített dokumentumokban szó van a magyar vállalatok részvételéről a 2018-as oroszországi futball-világbajnokságra készülő infrastrukturális beruházásokban. „Vizsgálják a magyar vállalatok részvételének lehetőségét a futball-világbajnokságra készülő infrastrukturális létesítmények építésében” - áll az orosz hírügynökség által idézett dokumentumokban.