Elveszítette a parlamenti többségét az ukrán koalíció

2016.02.18. 13:56

Elvesztette parlamenti többségét az egy éve alakult kormányzó koalíció Ukrajnában, miután csütörtökön még egy párt, a Szamopomics (Önsegély) is bejelentette távozását - jelentették ukrán hírportálok.

Képviselőcsoportjának rendkívüli ülésén hozott döntését az Önsegély azzal indokolta, hogy nem hajlandó tovább szövetségben maradni olyan politikai erőkkel, amelyek „oligarchikus puccsot” hajtottak végre a parlamentben. 

Elfogyott Jacenyuk parlamenti többségeForrás: AFP/T.J. Kirkpatrick

A Szamopomicsnak 26 tagja van a 450 fős törvényhozásban. Arszenyij Jacenyuk kormányfő már jelezte, hogy tárgyal egyes politikai pártokkal a koalícióhoz való csatlakozásról – számolt be a Reuters.

Az ukrán kormány a héten csupán azért úszta meg a bizalmi szavazást, mert nem vett elég képviselő részt a voksoláson. A fiaskó után döntött úgy Julija Timosenko volt kormányfő pártja, a Haza (Batykivscsina), hogy kilép a koalícióból.

Timosenko pártjának 19 képviselője van.

Ezek után már csak az államfő mögött álló Petro Porosenko Blokkja és az Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök vezette Népi Front maradt a koalícióban 218 képviselővel.