A németek többsége beáldozná Schengent a menekültek miatt

Németország államhatár Schengen
(FIELS) This photo taken on May 27, 2011 shows the German border sign in Aachen. Germany is to reinstate controls at the border with Austria as Europe's top economy struggles to cope with a record influx of refugees, according to media reports on September 23, 2015. AFP PHOTO / DPA / OLIVER BERG ++++GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Egyre több német sokall be a Németországba érkező menekültektől. Többségük a nemzetállami szintű határellenőrzést is visszaállítaná a menekültek miatt. Sokan már Merkel integrációs politikájában sem hisznek. 
Vágólapra másolva!

A német lakosság 58 százaléka pártolja az unión belüli határellenőrzés visszaállítását – derül ki a ZDF-Politbarométer januári közvélemény-kutatásából. A többség a menekültkrízis miatt látja szükségesnek Schengen feladását.

A pluszpénzről is lemondanának

Még annak árán is beáldozná a németek közel 60 százaléka Schengent, hogy a kereskedelmi és a logisztikai szektor lenne az egyik legnagyobb vesztese az újbóli ellenőrzéseknek, és Németország jelentős bevételektől esne el. Mindössze a megkérdezettek 39 százaléka áll ki az unió egyik legnagyobb vívmánya mellett.

Az Angela Merkel vezette kormánypárt körében is többsége kerültek azok, akik a nemzetállami szintű határellenőrzés visszaállítását pártolják. A konzervatív szavazók 51 százaléka és a szociáldemokrata pártot (SPD) támogatók 49 százaléka vezetné be újra határellenőrzést az Európai Unión belül.

Leginkább a szélsőjobboldali, populista párt (AfD) követői elégelték meg a szabad átjárást az egyik uniós országból a másikba,

náluk 90 százalékos a határellenőrzést visszaállítók aránya. A zöldekre szavazóknak azonban csupán 26 százaléka adná fel Schengent.

A németek közel 60 százaléka bevállalná a rendszeres ellenőrzést Forrás: AFP/Joe Klamar

Ábrándulnak ki a menekültekből

A németek 54 százaléka nem hisz abban, hogy sikerül a menekülteket a német társadalomba beolvasztani. Tavaly decemberben ez az arány még 50 százalék volt. A megkérdezetteknek mindössze 41 százaléka gondolja, hogy a menedékkérők integrációja sikeres lesz.

Az emberek 57 százaléka szerint túl sok menekült érkezett Németországba,

és ezzel a tömeggel már nem képes az ország megbirkózni. Míg január elején 43 százalékuk hitt abban, hogy a nyugat-európai ország elbírja a közel egymillió újonnan érkezőt. Ez az arány a hónap végére 39 százalékra apadt.

57 százalékuk attól tart, hogy ennyi embert már nem tud Németország felszívni Forrás: MTI/Varga György

A konzervatívok még hisznek

A német lakosság 47 százaléka még mindig kiáll Merkel menekültpolitikája mellett, azonban 2016 januárjára az elégedetlenek aránya elérte az 50 százalékot. A fennmaradó 3 százalék nem alkotott véleményt. A kormánykoalícióra (CDU/CSU) szavazók 67 százaléka hisz abban, hogy a német kancellár sikerre viszi politikáját.

A menekültpolitika legnagyobb kritikusai ebben a kérdésben is a populista párti, AfD-szavazók,

akiknek 97 százaléka ellenzi Merkel menekültpolitikáját. A szélsőjobboldali párt támogatottsága jelenleg 10 százalékon áll. Tavaly júniusban a párt alig közelítette meg az 5 százalékos parlamentbe jutási küszöböt.

Merkel a törökökben látja a megoldást a menekülthelyzet kezelésére Forrás: MTI/EPA

A gyorsreagálású kancellár

A német kancellár is érzi, hogy menekültbarát politikája egyre inkább megosztja a német társadalmat. A kölni támadások óta szigorúbb és hatékonyabb fellépést várnak a német szavazók Merkeltől, aki több fronton is igyekszik finomhangolni menekültpolitikáját.

A német kormány szigorított a szexuális bűncselekmények büntetőeljárásán és a jelenleg hatályban lévő menekültügyi törvényeken.

Az egyik ilyen intézkedés, hogy az életellenes, szexuális és sorozatos vagyon elleni bűncselekményeket elkövető menekültek a jövőben a bírósági ítélet kimondása után azonnal kiutasíthatóak.

A kancellár emellett ígéretet tett a Németországba érkező menekültek érezhető csökkentésére. A célja eléréséhez stratégiai partnernek Törökországot tekinti. A török kormánynak több milliárd eurós támogatást ígért, ha segít feltartóztatni a menekülteket, és megerősíti a görög–török határ védelmét.