EU-csúcs: megvan a megállapodás

2016.02.19. 22:53

Nagy-Britanniában szigoríthatják a magyar és más uniós munkavállalóknak járó szociális juttatások és támogatások feltételeit. A kormányfők péntek éjszaka állapodtak meg. David Cameron a megállapodás után közölte: a britek annyit tartanak meg az Európai Unióból, amennyire szükségük van, de kimaradnak a nagy európai szuperállam víziójából, az euróból sem kérnek, mint ahogy a nyitott határok politikáját vagy az állandó pénzügyi mentőcsomagokban való részvételt sem erőltethetik a szigetországra többé. 

Csak a brüsszeli csúcs második napján született meg a megállapodás Nagy-Britannia reformköveteléseiről: Dalia Grybauskaite litván elnök Twitter-üzenete szerint péntek éjjelre sikerült egyezségre jutniuk az állam- és kormányfőknek.

David Cameron magasztalta a megállapodást, és úgy érzi, hogy országa megerősödve került ki a Brüsszellel folytatott harcból. Első nyilatkozataiból az alábbiak körvonalazódnak:

  • Nagy-Britannia soha nem kerülhet olyan helyzetbe a jövőben, hogy az eurózóna bármelyik tagállamának pénzügyi segítséget kelljen nyújtania.
  • A megállapodás szavatolja, hogy a brit vállalkozások nem szenvedhetnek hátrányt azért, mert kívül esnek az eurózóna határain.
  • Újabb jogosultságokat kaptak a britek annak érdekében, hogy még hatékonyabban léphessenek fel a szigetországba érkező bűnözőkkel szemben, és ki is utasíthassák azokat.
  • 7 évig korlátozhatják a szociális támogatásokat az EU-s munkavállalók esetében.

Donald Tusk is megerősítette az információt, hozzátéve, hogy egyhangú döntés született.

A csütörtökön kezdődött brüsszeli tanácskozás középpontjában a londoni kormány reformigényei álltak, amelyekről nehéz és hosszú tárgyalások után született meg az egyezség az ülés résztvevői között.

Donald Tusk, az Európai Tanács (balról a második), Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (balról a harmadik) és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke (jobbra) megbeszélést folytat az EU-tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napján, amikor is megszületett a megállapodás Nagy-Britannia reformköveteléseirőlForrás: MTI

Az uniós vezetőknek számos ponton komoly engedményeket kellett tenniük, hogy tető alá hozhassák a kompromisszumot.

David CameronForrás: AFP/Emmanuel Dunand

David Cameron brit kormányfő legtöbb vitát kiváltó követelését illetően az első információk szerint olyan megoldás született, amelynek értelmében Nagy-Britanniában akár hét éven át is korlátozhatnák az unióból érkező munkavállalóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat. 

Az Európai Tanács csúcstalálkozójának pénteki zárónapján létrejött megállapodás különleges státust biztosít Nagy-Britannia számára az Európai Unióban - közölte David Cameron brit kormányfő a Twitteren.

A változás nemcsak a jövőbeni, hanem a jelenlegi külföldi munkavállalókra is kiterjed, és valamennyi tagországban alkalmazni lehet. Kiszivárgott információk szerint a németek, az osztrákok és a dánok is szívesen bevezetnék a rendszert.