Június 23-án szavaz Nagy-Britannia az EU-ról

Ukrán válság, Ukrajna, EU-csúcs
David Cameron brit kormányfő megérkezik az Európai Unió rendkívüli csúcsértekezletére az Európai Tanács brüsszeli székházához 2014. március 6-án. Az Európai Unió állam- és kormányfői az ukrajnai válságról tanácskoznak.
Vágólapra másolva!
Június 23-án szavazhatnak a britek országuk EU-tagságáról – jelentette be David Cameron miniszterelnök. 
Vágólapra másolva!

Június 23-án tartják Nagy-Britanniában a népszavazást a brit EU-tagság jövőjéről – jelentette be a szombati kabinetülés után David Cameron miniszterelnök.

Cameron a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt tett rövid nyilatkozatában közölte: a kabinetülésen született döntés alapján a kormány a referendum kampányában azt a hivatalos álláspontot képviseli, hogy

Nagy-Britannia maradjon a megreformált Európai Unió tagja.

Már találgatták

A referendumról szóló törvény alapján 2017 végéig kell megtartani a népszavazást a brit EU-tagság jövőjéről, de a brit sajtó már Cameron szombati bejelentése előtt gyakorlatilag tényként kezelte azt az értesülést, hogy a referendumot a legnagyobb valószínűséggel június 23-ára írja ki a kormány.

Az időpont nagyjából egyenlő távolságra van a tavaszi angliai helyhatósági és a skóciai parlamenti választások, valamint a brit politika július végén kezdődő nyári vakációja között.

Szigorúbb szabályok

Mint arról korábban beszámoltunk, Nagy-Britanniában szigoríthatják a magyar és más uniós munkavállalóknak járó szociális juttatások és támogatások feltételeit. A kormányfők péntek éjszaka állapodtak meg.

David Cameronra kemény kampány vár Forrás: AFP/Stefan Rousseau

David Cameron a megállapodás után közölte: a britek annyit tartanak meg az Európai Unióból, amennyire szükségük van, de

kimaradnak a nagy európai szuperállam víziójából,

az euróból sem kérnek, mint ahogy a nyitott határok politikáját vagy az állandó pénzügyi mentőcsomagokban való részvételt sem erőltethetik a szigetországra többé.

Hétéves korlátozás is lehet

David Cameron magasztalta a megállapodást, és úgy érzi, hogy országa megerősödve került ki a Brüsszellel folytatott harcból. Első nyilatkozataiból az alábbiak körvonalazódnak:

  • Nagy-Britannia soha nem kerülhet olyan helyzetbe a jövőben, hogy az eurózóna bármelyik tagállamának pénzügyi segítséget kelljen nyújtania.
  • A megállapodás szavatolja, hogy a brit vállalkozások nem szenvedhetnek hátrányt azért, mert kívül esnek az eurózóna határain.
  • Újabb jogosultságokat kaptak a britek annak érdekében, hogy még hatékonyabban léphessenek fel a szigetországba érkező bűnözőkkel szemben, és ki is utasíthassák őket.
  • 7 évig korlátozhatják a szociális támogatásokat az EU-s munkavállalók esetében.

A csütörtökön kezdődött brüsszeli tanácskozás középpontjában a londoni kormány reformigényei álltak, amelyekről nehéz és hosszú tárgyalások után született meg az egyezség az ülés résztvevői között.