Özönlenek a menekültek Görögországba

menekült migráns menekültek
Menekült férfi a horgosi határátkelőnél, a határ lezárásának másnapján. Kövesse percről percre az eseményeket az Origón! http://www.origo.hu/itthon/percrolpercre/20150919-menekult-tomeg-hatar-horvat-szerb-pisztoly-rendor.html
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban nagyon megugrott a Görögországba tengeren érkező menekültek száma. Az embercsempészek nyitottak egy újabb útvonalat is. Egy 250 lakosú szigeten ezer menekült várakozik.
Vágólapra másolva!

Keddtől péntekig több mint 11 ezer migráns érkezett az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigetekre - közölte az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatala (UNHCR).

A menekültek most már az Égei-tenger délkeleti részén, Antalyától délnyugatra található

Kasztelórizon szigetét is célba vették csónakjaikkal.

Az alig 250 lakosú sziget jelenleg mintegy ezer menekültről igyekszik gondoskodni.

Az UNHCR adatai szerint csütörtökön és pénteken 4600, illetve 4800 menekült érkezett a görög szigetekre, több mint duplája az év eleje óta napi átlagban érkezett 1740 főnek. Februárban eddig összesen 27 ezer 555 migráns érkezett ezen a tengeri útvonalon,

közel tízszer annyi, mint tavaly az év második hónapjában.

Március elején egy újabb rendkívüli uniós csúcsot terveznek tartani Törökország részvételével, hogy mielőbb kidolgozzanak egy EU-török akciótervet. Ennek eddig ismert részletei szerint Ankara 3 milliárd eurót kapna a szíriai menekültek helyzetének javítására. Cserében Törökországnak fokoznia kellene az égei-tengeri embercsempészek elleni harcot.