Orosz bankokba törtek be a tüntetők Kijevben

Ukrajna, tüntetés, bankok, majdan
Kijev, 2016. február 20. Ukrán ultranacionalisták törnek-zúznak az orosz Alfa Bank egyik kijevi fiókjában 2016. február 20-án, az oroszbarát kormány elleni tiltakozássorozat kirobbanásának második évfordulóján. Az ultranacionalisták az Alfa mellett egy másik orosz pénzintézet, a Sberbank fiókját is megtámadták. (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)
Vágólapra másolva!
Az orosz állami tulajdonú Szberbank egyik fiókjába is betört néhány tüntető Kijevben, mivel szerintük az oligarchák "elárulták a Majdan eszméit". Az ukrán főváros központi terének közelében két éve ismeretlen fegyveresek száz embert megöltek. 
Vágólapra másolva!

Törtek-zúztak több bank épületében azok az ukrán nacionalista tüntetők, akik eredetileg a két évvel ezelőtti kijevi lövöldözés áldozatainak emlékére szervezett tüntetésen vettek részt. A terepszínű ruházatot viselő demonstrálók az Alfa Bank és a Szberbank fiókját támadták meg.

Mindkét pénzintézetnek orosz tulajdonosai vannak.

A tüntetők Rinat Ahmetov ukrán üzletember egyik cégének irodáját is feldúlták. A rendőrség nem avatkozott közbe.

Ukrán ultranacionalisták törnek-zúznak az orosz Alfa Bank egyik kijevi fiókjában Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A két évvel ezelőtti tüntetések központi helyszíne, a Függetlenség tér, azaz a Majdan sem nyugodt. A téren gyakorlatilag kormányellenes tüntetés kezdődött este. Állítólag többen sátrakkal érkeztek a helyszínre, hogy úgy tüntessenek, mint két éve, amikor végül a kormány bukását is elérték. Most viszont a sátras demonstrálókat

a rendfenntartók nem akarták beengedni a kordonok mögé.

A város több pontján is rendőrsorfal várta a vonuló tüntetőket, több helyen kisebb-nagyobb lökdösődés is kialakult.

A délelőtt még békésen telt az ukrán fővárosban. A Függetlenség téren Petro Porosenko elnök is virágokat helyezett el a két évvel ezelőtti lövöldözés áldozatainak emlékére.

2014 februárjában Kijev központjában mintegy száz civil tüntetőt lőttek le orvlövészek. A tettesek máig ismeretlenek. Az összecsapásokban rendőrök is haltak meg. Nem sokkal később Viktor Janukovics elnök és az akkori ukrán kormány tagjainak zöme menekülésszerűen hagyta el az országot. Oroszország ezután annektálta a Krím-félszigetet, majd

véres polgárháború kezdődött az ország keleti felében.

Összecsapásokról rendszeresen érkeznek jelentések, bár jelenleg fegyverszünet van érvényben. A nyugati hatalmak azzal vádolják Oroszországot, hogy katonákat küldött Ukrajna területére, de ezt az orosz kormány tagadja.