A német belügyminiszter röghöz kötné a menekülteket

German government weekly cabinet meeting Horizontal Köln
German Interior Minister Thomas de Maiziere awaits the start of the weekly cabinet meeting on January 6, 2016. de Maiziere lashed out at Cologne police for failing to stop the assaults on women at the Cologne central station during new year celebrations in an interview with German public broadcaster ARD. / AFP / TOBIAS SCHWARZ
Vágólapra másolva!
A sűrűn lakott térségek „gettósodásának” elkerülése érdekében a német belügyminiszter lakhelyváltoztatási tilalom alá vonná a menekülteket.
Vágólapra másolva!

Thomas de Maizière nem akarja, hogy nemzetiségi zárványok alakuljanak ki a nagyvárosokban és vonzáskörzetükben – számolt be Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

A jobboldali CDU politikusa hozzátette, sürgősen kötelezni kell a menekülteket, hogy meghatározott helyen rendelkezzenek lakóhellyel.

Thomas de Maizière nem akar gettókat Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Csak meghatározott időre

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták alapvetően támogatják az elképzelést. A lakóhely hatósági kijelölése és annak megváltoztatásának tilalma „meghatározott időre értelmes kiegészítő intézkedés lehet”, ha a belügyminisztérium jogilag kellően megalapozott javaslatot dolgoz ki - mondta a lapnak az építésügyért felelős SPD-s miniszter, Barbara Hendricks, hozzátéve, hogy a menekültek elhelyezésénél a tartományok lakáspiaci helyzetéhez illeszkedő döntéseket kell hozni.

A Welt am Sonntag szerint a belügyi tárca már elkészített egy szabályozási tervet, amely a kilencvenes években a volt kommunista országokból áttelepült német nemzetiségű bevándorlókra alkalmazott megoldáson alapul.

Ha elköltöznek, elveszíthetik a szociális támogatást Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Ezek az emberek az első két évben csak a hatóságilag kijelölt lakhelyen élhettek, és elvesztették jogosultságukat a szociális támogatásra, ha a határidő előtt elköltöztek.

A bíróság megvétózhatja

A CDU/CSU parlamenti frakciója is támogatja a belügyminisztert. A beilleszkedés nem sikerülhet, ha gettók képződnek, a nagyvárosokat pedig nem szabad túlterhelni - mondta a lapnak Thomas Strobl helyettes frakcióvezető. Hangsúlyozta: kivétel a szabály alól két feltétel teljesülésével lehetséges, akkor, ha az illető a kiszemelt településen el tudja tartani magát, és szerez lakást.

Az egyelőre bizonytalan, hogy alkalmazható-e a szabály a menekültekre, mert az Európai Unió Bírósága még vizsgál egy vonatkozó ügyet. A testület két, Németországban élő, oltalmazotti státussal rendelkező szíriai állampolgár esetével foglalkozik az illetékes német bíróságok felkérésére, és azt kell eldöntenie, hogy a lakhelykorlátozás összefér-e az uniós menekültügyi szabályokkal.

Döntés márciusban várható.