A német belügyminiszter röghöz kötné a menekülteket

2016.02.21. 12:57

A sűrűn lakott térségek „gettósodásának” elkerülése érdekében a német belügyminiszter lakhelyváltoztatási tilalom alá vonná a menekülteket.

Thomas de Maizière nem akarja, hogy nemzetiségi zárványok alakuljanak ki a nagyvárosokban és vonzáskörzetükben – számolt be Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

A jobboldali CDU politikusa hozzátette, sürgősen kötelezni kell a menekülteket, hogy meghatározott helyen rendelkezzenek lakóhellyel. 

Thomas de Maizière nem akar gettókatForrás: AFP/Tobias Schwarz

Csak meghatározott időre

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták alapvetően támogatják az elképzelést. A lakóhely hatósági kijelölése és annak megváltoztatásának tilalma „meghatározott időre értelmes kiegészítő intézkedés lehet”, ha a belügyminisztérium jogilag kellően megalapozott javaslatot dolgoz ki - mondta a lapnak az építésügyért felelős SPD-s miniszter, Barbara Hendricks, hozzátéve, hogy a menekültek elhelyezésénél a tartományok lakáspiaci helyzetéhez illeszkedő döntéseket kell hozni.

A Welt am Sonntag szerint a belügyi tárca már elkészített egy szabályozási tervet, amely a kilencvenes években a volt kommunista országokból áttelepült német nemzetiségű bevándorlókra alkalmazott megoldáson alapul.

Ha elköltöznek, elveszíthetik a szociális támogatástForrás: AFP/Patrik Stollarz

Ezek az emberek az első két évben csak a hatóságilag kijelölt lakhelyen élhettek, és elvesztették jogosultságukat a szociális támogatásra, ha a határidő előtt elköltöztek.

A bíróság megvétózhatja

A CDU/CSU parlamenti frakciója is támogatja a belügyminisztert. A beilleszkedés nem sikerülhet, ha gettók képződnek, a nagyvárosokat pedig nem szabad túlterhelni - mondta a lapnak Thomas Strobl helyettes frakcióvezető. Hangsúlyozta: kivétel a szabály alól két feltétel teljesülésével lehetséges, akkor, ha az illető a kiszemelt településen el tudja tartani magát, és szerez lakást.

Az egyelőre bizonytalan, hogy alkalmazható-e a szabály a menekültekre, mert az Európai Unió Bírósága még vizsgál egy vonatkozó ügyet. A testület két, Németországban élő, oltalmazotti státussal rendelkező szíriai állampolgár esetével foglalkozik az illetékes német bíróságok felkérésére, és azt kell eldöntenie, hogy a lakhelykorlátozás összefér-e az uniós menekültügyi szabályokkal.

Döntés márciusban várható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK