Büntetik a gyereküket hátrahagyó szülőket Kínában

Vágólapra másolva!
A felügyeleti jogot is megvonhatják Kínában azoktól a szülőtől, akik gondoskodás nélkül hátrahagyják gyermeküket, mikor új egy munkahely miatt az ország más területére utaznak. Tavaly júniusban négy gyerek követett el öngyilkosságot.
Vágólapra másolva!

Büntetéssel fenyegetik a gyermeküket gondoskodás nélkül hátrahagyó kínai vándormunkásokat. Korábban több, országos visszhangot kiváltó, halállal végződő balesetnek voltak áldozatai ilyen gyerekek, de az is előfordult, hogy öngyilkosságot követtek el.

A felügyeleti jogot is megvonhatják

A kínai miniszterelnök által aláírt kormányzati iránymutatás elsődlegesen a szülőket teszi felelőssé azokért a gyerekekért, akiket a szülők különböző okok miatt nem visznek magukkal az ország más területeire, ahol munkát vállalnak.

A szülőknek a dokumentum szerint gondoskodniuk kell gyermekeik megfelelő és rendszeres felügyeletéről és ellátásáról.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a gyerekek mentális vagy fizikai sérülései a szülői közöny és gondatlanság rovására írhatók, a szülők büntetésre számíthatnak. Súlyosabb esetekben pedig a felügyeletei jogot is megvonhatják.

Lazítanának a rendszeren

A körülbelül 200 millió kínai vándormunkás közül tízmilliók küzdenek azzal az gonddal, hogy még ha megoldható is lenne a gyermekük elhelyezése, iskoláztatásukat a szigorú lakhelyregisztrációs rendszer miatt nem tudják megoldani.

Az utóbbi években mind hangosabbá váltak azok, akik a rendszer lazítását sürgetik.

A 2010. évi népszámlálás adatai szerint csaknem 36 millió 18 év alatti gyerek utazott együtt a szüleivel abba a városba, ahol a felnőtteknek éppen aktuális munkahelyük volt.

Súlyos pszichológiai következmények

A hátrahagyott gyerekek támogatására szerveződött civil szervezet 2015-ben végzett felmérése szerint

4 százalékuk egyetlen telefonhívást kapott tőlük ugyanebben az időszakban.

- "Ennek súlyos pszichológiai következménye lehet, ami gyenge iskolai teljesítményt és szélsőséges viselkedést, akár öngyilkosságot is eredményezhet" - állapította meg Tung Li-hua, egy pekingi gyermekjogsegély központ vezetője a China Daily című angol nyelvű napilap összeállításában.

Tavaly júniusban négy, 5 és 13 év közötti gyerek követett el otthonában öngyilkosságot az egyik legfejletlenebbnek számító Kujcsou tartományban.