Cameron az EU-kilépésről: Ugrás lenne a sötétbe

2016.02.21. 12:20

A brit miniszterelnök szerint, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból, az „ugrás lenne a sötétbe”, és további kockázatok felesleges vállalását jelentené az egyébként is bizonytalan jelenlegi időszakban.

David Cameront a BBC televízió vasárnapi magazinműsorában a brüsszeli EU-csúcson pénteken elért reformegyezségről, illetve a brit EU-tagság sorsáról szombaton hivatalosan is meghirdetett, június 23-ára kiírt népszavazásról kérdezték.

Arra a felvetésre, hogy a brit kormány szándékaival ellentétben nem sikerült elérni a más EU-tagállamokból érkező munkavállalók külföldön élő gyermekei után felvett családi pótlék teljes megszüntetését, Cameron kijelentette: a „nagy vívmány” ebben a kérdésben az, hogy a külföldi EU-munkavállalók nem a briteknek járó összeget kapják a jövőben,  hanem annyit, amennyi jobban tükrözi a hazájukban honos megélhetési költségeket.

David Cameron BrüsszelbenForrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az EU az ajtó előtt marad

Cameron elvetette a kilépést pártolók azon érvelését, hogy Nagy-Britannia csak az Európai Unión kívül nyerheti vissza teljes szuverenitását.

A kilépéssel a „szuverenitás illúzióját” lehetne csak megteremteni, de az unión kívülről Nagy-Britannia elveszítené befolyását Európában  - mondta.

Szerinte a csúcson elért megállapodással Nagy-Britannia úgy tud az EU tagja maradni, hogy nem kell részt vennie a mind szorosabbra fonódó integráció folyamatában, nem kell feladnia a fontot, és nem kell csatlakoznia a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.

Cameron úgy véli, a kilépést pártoló kampánycsoport érvelésének gyengesége az, hogy ha Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból, „az EU attól még itt lesz az ajtónk előtt”, és például diszkriminációt alkalmazhat a brit üzleti szférával szemben, ami ellen a brit kormány az unión kívülről nem sokat tehetne. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK