Macedónia nem enged be afgán menekülteket

2016.02.21. 11:25

Macedónia lezárta Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt, csak irakiakat és szíriaiakat enged át - közölték vasárnap a görög hatóságok. A macedón hatóságok állítólag azzal indokolták az intézkedést, hogy Szerbia ugyanezt teszi.

Az AP hírügynökség a görög hatóságokra hivatkozva jelentette, hogy a macedónok szombat óta korlátozzák az átjutást, átkutatják a határt átlépni akarókat, és útlevelet követelnek tőlük. Korábban elfogadták a görög rendőrség hivatalos dokumentumait arról, hogy az illetőt regisztrálták.

Emiatt feltorlódtak a migránsok a macedón-görög határ görög oldalán. A görög rendőrség szerint 800-an várakoztak az idomeni határátkelőnél vasárnap, és további 2750-en 55 autóbuszban a közelben.

Macedóniai belépésre várakozó menekültek IdomenibenForrás: AP/Thanászisz Sztavrakisz

A görög rendőrség arról nem adott tájékoztatást, hogy a várakozók között milyen arányban vannak az albánok.

Macedónia először novemberben vezetett be korlátozást a menekültek beengedésében, attól az időponttól csak afgánokat, szíriaiakat és irakiakat engedett be az országba. 

Az Európai Unió migránselosztási terve szerint csak a szíriaiak, az irakiak és az eritreaiak jogosultak arra, hogy részt vegyenek ebben a programban.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK