Áll a bál a török-görög határon

2016.02.22. 17:37

Három napja NATO-egységek ellenőrzik az égei-tengeri embercsempész-útvonalat. Az alakulat feladata, hogy a lélekvesztőkből kimentett menekülteket visszavigyék Törökországba. Ankara azonban ilyen alkuról nem tud.

NATO-csapatok három napja járőröznek az égei-tengeri vízi útvonalon, ahol az embercsempészek csónakokban küldik a menekülteket a görög partokhoz – írja az n-tv.de. Az útközben kimentett menedékkérőket a megállapodás szerint Törökországba viszik vissza. Ilyen egyezségről Ankara nem tud. 

Részleges amnézia

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter nem érti Törökország ellenállását. Angela Merkel német kancellár két héttel korábban egyeztetett többek között a török kormánnyal NATO-egységek bevetéséről az Égei-tengeren, 

akkor még semmilyen problémája nem volt a menekültek visszavételével Ankarának. 

Merkel a görög–török határon virágzó embercsempészet megfékezésére kezdeményezte a vízi útvonal ellenőrzésének megerősítését még február elején

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár február 8-án egyeztek meg a NATO-egyeségek bevetésérőlForrás: MTI/EPA

Rendíthetetlenül jönnek

A rossz idő ellenére egyedül februárban 33 ezer menekült érkezett csónakokkal Görögországba. Az év eleje óta már 94 ezren keltek útra Törökországból az Égei-tengeren keresztül. Tavaly júniusban a kedvezőbb időjárási körülmények ellenére is ez a szám mindössze 31 ezer volt. 

Érezhetően megugrott a Nyugatra igyekvők száma. 

Csak az elmúlt 72 órában 1600 embert menekített ki a tengerből a görög parti őrség. 

Egyre több menekült érkezik a görög partokhozForrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Kényszeredett helyzet

A német kancellár nehéz helyzetben van. Épp a Törökországgal való együttműködéstől várta a menekültválság kezelésének megoldását. Merkel még a decemberi pártkongresszuson tett ígéretet arra, hogy érezhetően csökkenteni fogja az Európába érkező menekültszámot. Törökországra emiatt stratégiai partnerként tekint. 

Ankarától 3 milliárd euró fejében azt várja, hogy segít az országban tartani a menekülteket, és megerősíti a határvédelmét. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK