12 ezer menekült rekedt Görögországban

Görögország, menekültválság, migránsok
A police officer gives orders as migrants and refugees wait to board a train after crossing the Greek-Macedonian border near Gevgelija on February 24, 2016. Balkan countries along the well-trodden migrant path towards northern Europe met to explore ways to stem the flow despite growing fears that tighter controls will spark a humanitarian crisis, particularly in Greece. In the latest such move, Macedonia has closed its frontier to Afghans and introduced more stringent document checks for Syrians and Iraqis seeking to travel to northern and western Europe. The restrictions have caused a bottleneck of thousands of people at the Greek-Macedonian border. / AFP / Robert ATANASOVSKI
Vágólapra másolva!
12 ezer menekült rekedt Görögországban, miután Macedónia lezárta határait az afgánok előtt. A görög bevándorlásügyi miniszter szerint holnap már 14 ezren, holnapután 16 ezren lehetnek. Hétvégéig újabb táborhelyeket jelölnek ki.
Vágólapra másolva!

A Görögországban rekedt migránsok száma elérheti a több tízezret is, miután a balkáni államok szigorúbb határellenőrzést vezettek be - mondta szerdán Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter.

Hétvégére újabb táborhelyeket jelölnek ki Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Jelenleg nagyjából 12 ezer, Görögországban rekedt menekült van. Holnap már 14 ezren lehetnek, holnapután 16 ezren, végül pedig több tízezren is.

- mondta a bevándorlási tárca vezetője az ANT-1 görög kereskedelmi televíziónak.

Muzalasz azt mondta, hogy az athéni kormány a hétvégéig újabb átmeneti táborhelyeket jelöl ki a menekülteknek. A miniszter szerint azonban ezek létesítése nem olyasmi, amit egy-két nap alatt meg tudnak csinálni, viszont emberséges körülményeket akarnak biztosítani.

Blokkolták az autópályát

Ugyanakkor Athén is szigorította a területén áthaladó menekültek ellenőrzését. A nap folyamán menekültek gyermekeikkel együtt

blokkolták a közép-görögországi Tempi melletti autópályát,

követelve, hogy engedjék őket tovább Macedóniába, a rendőrség ugyanis megállította konvojukat.

A Reuters tudósítói menekültek más csoportjait is látták benzinkutaknál és moteleknél gyülekezni az 530 kilométer hosszú úton, amely Athénből a macedón határig vezet.

Pátra és Igumenitsza lesz az új cél

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint a migránsok el fogják kerülni az általuk eddig használt, de már szigorúbban ellenőrzött - Macedónián keresztül vezető - balkáni útvonalat, más utat keresnek, hogy eljuthassanak Közép-Európába.

Daniel Esdras, az IOM görögországi vezetője a Skai görög tévécsatornának azt mondta, hogy ezek az emberek

Az oda vezető útvonalakat korábban már használták a menekültek, és onnan jutottak el Olaszországba.

A két görög kikötővárosból naponta indulnak komphajók az olasz partok felé.

A legrövidebb - hét és fél órás - hajóút Brindisibe vezet. A migránsok korábban többször megpróbálkoztak teherautók rakterében elbújni, hogy észrevétlenül eljuthassanak Olaszországba. Többen pedig életüket kockáztatva kisebb csónakokon próbálkoztak a tengeri átkeléssel.

Albánián keresztül próbálkoznak majd

Macedónia vasárnap úgy döntött, hogy nem engedi be területére a Görögországból érkező afgánokat, és a görög rendőrség szerint kedden több mint tízezer migráns, illetve menedékkérő rekedt a görög szárazföldön.

A menekültek újságíróknak azt mondták, hogy

Szakértők sajtóértesülések szerint arra figyelmeztettek, hogy a migránsok a Líbiából Olaszországba, illetve a Kelet-Törökországból a Fekete-tengeren keresztül Grúziába, majd pedig Oroszországba vezető útvonalra térhetnek át.