Bezáratná vasárnap a hipermarketeket a román mezőgazdasági miniszter. Achim Irimescu azt is szeretné, ha a szupermarketekben a román termékek aránya 51 százalék lenne.

A hipermarketek hétvégi zárva tartását és az üzletekben a román termékek arányának növelését javasolta kedden Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter a parlamentben. 

A tárcavezető a képviselőház mezőgazdasági bizottságában nyilatkozott erről. Irimescu azt mondta, hogy, minden bizonnyal az intézkedés nem lenne a hipermarketek ínyére,  de Európa nagy részében az üzletek általában este fél 7-kor zárnak, hétvégén pedig nem nyitnak ki. Romániában jelenleg a hipermarketek este 10-11-ig nyitva vannak a hét minden napján.

Megvizsgálják a javaslatot

A miniszter elismerte, hogy a vásárlók egy része hétvégén, a késői órákban szeret vásárolni, de ez szerinte nem teszi indokolttá a hétvégi nyitvatartást. A miniszter szerint a hipermarketek nagyon jól élnek Romániában, és a kormány közös frontot alakíthat ki a parlamenttel ebben a kérdésben. 

A miniszter kijelentette: azt az indítványt is támogatja, hogy a szupermarketekben a román termékek aránya legyen kötelezően 51 százalék. Achim Irimescu szerint télen a gyümölcsök és zöldségek esetében nem biztos, hogy teljesíthető az arány, de az általános elv hasznos, és támogatja. 

A román képviselőház mezőgazdasági szakbizottsága kedden egy úgynevezett albizottság létesítéséről határozott, amely megvizsgálja majd ezeket a javaslatokat.