Törökország helikopterekről lőtte a kurdokat

Horizontal An handout picture taken on August 30, 2015 and released by the Turkish Presidential Palace Press Office shows an helicopter flying over the sky as part of the aerobatic demonstration team of the Turkish Air Force and the national aerobatics te
A török légierő egyik T-129-es harci helikoptere
Vágólapra másolva!
A török hadsereg katonai helikopterekről lőtte szerdán a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt harcosait az ország délkeleti részén található Idil városban, a műveletnek számos halálos áldozata van.
Vágólapra másolva!

A török hadsereg a múlt héten Idilre is kiterjesztette a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) elleni offenzíváját. A városban kijárási tilalom van érvényben. Korábban Cizrében, valamint a főleg kurdok lakta nagyváros, Diyarbakir egyik negyedében, Surban is kijárási tilalmat vezettek be a hatóságok. Silopiban a múlt hónapban enyhítettek a korlátozáson.

A török légierő egyik T-129-es harci helikoptere Forrás: AFP/Turkish presidential palace/Murat Cetin Muhurdar

A biztonsági erők tavaly decemberben kezdtek erőteljes akcióba a terrorszervezetként nyilvántartott PKK harcosai ellen, akik a főként kurdok lakta délkelet-törökországi városokban tartózkodnak. A hadsereg adatai szerint a török katonák azóta a PKK több mint kétszáz tagjával végeztek, az összecsapásokban azonban számos polgári lakos is életét vesztette.

Autonómiáért küzdenek

Törökország délkeleti részén két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában kezdődtek újra a harcok. A kurdok autonómiájáért küzdő PKK 1984-ban indított kormányellenes felkelése óta már mintegy 40 ezren vesztették életüket a konfliktusban.