Ultimátumot adott Ausztria a német kormánynak

2016.02.24. 17:18

Az osztrák kormány kezdeményezésére Bécsben tárgyalnak a nyugat-balkáni országok bel- és külügyminiszterei. Ausztria a találkozóval nyomást próbál gyakorolni a német kormányra, hogy változtasson eddigi menekültpolitikáján. Az osztrák kormányt az Európai Bizottság és a Frontex igazgatója is bírálta, különcködéssel vádolva őket. A szerb belügyminiszter a görögök kihagyását sérelmezte.

Az osztrák fővárosban gyűlt össze kilenc balkáni ország bel- és külügyminisztere, hogy együttesen megoldást találjanak a menekültútvonalon kialakult káosz kezelésére – írja a Zeit. Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegró, Koszovó, Macedónia, Albánia és Bulgária miniszterei emellett a német Willkommen-politika újragondolását szeretnék kikényszeríteni.

Athén kiborult

A találkozóra a menekültáradatnak leginkább kitett európai ország nem kapott meghívót: Görögország. Rajta kívül Németország sem képviseltette magát a szerdai találkozón. A görög kormány felháborodásának adott hangot:

Athén szerint az osztrák kormány gesztusa egy diplomáciailag kifogásolható lépés.

A görög–macedón határ lezárása pedig egy humanitárius katasztrófa a görög kormány szerint.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter is kifogásolta Görögország kihagyását a szerdai találkozóról. Nem lehet egységes stratégiát felállítani a menekültkérdés kezelésére, ha kihagyjuk az egyik legérintettebb országot, véli Stefanovic. Mindez csak félreértésekhez vezet, fűzte hozzá a Der Standard osztrák lapnak adott interjúban.

A szerb belügyminiszter szerint Görögország is kell a menekültkrízis megoldásáhozForrás: AFP/Marko Djokovic

 

Bécsből üzentek Merkelnek

A találkozón Ausztria katonákat ajánlott fel Macedóniának, hogy azok segítsék a görög–macedón határra érkező menekültáradat regisztrációját. A gyűlésen részt vesz az osztrák védelmi minisztérium küldöttsége is, hogy a részletekről egyeztessenek a macedón delegációval. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter ennél is tovább ment. Bécsből üzent a német kormánynak.

Népességarányosan tavaly Ausztria kétszer annyi menedékkérelmet fogadott be, mint Németország. Ezt még egyszer nem csinálja végig.”

Ausztria tiszta beszédet vár a német kormánytól. Döntsék el, hogy készek-e befogadni az újonnan érkező menekülteket is. Ha igen, akkor konkrét számot akar az osztrák kormány – írja a Die Welt.

Össztűz alatt a német kancellárForrás: AFP//John Macdougall

 

Fejezzék be a különcködést!

Az üzengetések nemcsak az osztrák fővárosból érkeztek, de Berlin és Brüsszel sem hagyta szó nélkül az ausztriai csúcstalálkozót. A német kormány szkeptikusan fogadta az osztrákok kezdeményezését. Berlin szerint csakis

kizárólag egységes európai fellépéssel lehet a menekültkrízist kezelni.

Berlin véleményét osztja az Európai Bizottság és Fabrice Leggeri, a Frontex igazgatója is. Az unió határvédelmi ügynökségének vezetője szerint ha egyes országok lezárják a határaikat, azzal annyit érnek el mindössze, hogy átcsatornázzák a menekülteket új útvonalakra, ahogy történt Magyarország esetében is.

Újabb Röszke várható a görög–macedón határon?Forrás: AFP/Armend Nimani

Eközben a határon

Míg a nyugat-balkáni országok miniszterei Bécsben egyezkednek, a macedón–görög határon teljes a káosz. Macedónia február 21-én lezárta Görögországgal közös határát az afgán menekültek előtt, csak irakiakat és szíriaiakat enged át. Emiatt migránsok ezrei rekedtek az idomeni határátkelőnél.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK