Hashim Thaci lett Koszovó új elnöke

2016.02.26. 21:04

Hashim Thaci lett Koszovó új elnöke. Az ellenzéki képviselők könnygáz palackokkal próbálták megakadályozni az új államfő megválasztását, a törvényhozás épülete előtt pedig a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel.

Az ellenzék heves tiltakozása ellenére Hashim Thaci külügyminisztert választotta köztársasági elnökké a koszovói parlament pénteken.

Hashim Thaci lett Koszovó elnökeForrás: MTI/Kovács Tamás

A 120 fős pristinai törvényhozás 71 képviselője támogatta Hashim Thaci megválasztását. A köztársasági elnököt azonban csak a voksolás harmadik körében választották meg, amikor már a kétharmados többség, azaz 80 szavazat helyett elég volt az egyszerű többség, azaz 61 szavazat is.

Hivatalosan ketten indulnak a köztársasági elnöki posztért:

  • Hashim Thaci külügyminiszter,
  • és a szintén a Thaci vezette Koszovói Demokrata Párthoz (PDK) tartozó Rafet Rama.

Ramát azonban gyakorlatilag csak azért jelölte a párt, hogy Thacinak legyen kihívója.

"Korrupt, hataloméhes, megosztó"

Korábban az ülést meg kellett szakítani, mert az ellenzéki képviselők könnygázzal árasztották el az üléstermet. 

Az ellenzéki képviselők könnygázpalackokat dobtak képviselőtársaik közéForrás: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

A házelnök több ellenzéki képviselőt felfüggesztett, volt, akit rendőrök vezettek el. Az ellenzék bírálta Hashim Thaci egész eddigi tevékenységét, emellett

korruptnak, hataloméhesnek és megosztó személyiségnek nevezték, az alkotmány szerint viszont - fogalmaztak - a köztársasági elnöknek egységesítenie kell a nemzetet. 

A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel

Az ország három legnagyobb ellenzéki pártja azÖnrendelkezés (Vetevendosje), a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma per Kosoven) tagjai sátrakat állítottak fel a pristinai kormány és a parlament épülete előtt, a rendőrség pedig megerősített erőkkel védte a kormányépületeket. Pénteken több mint ezer rendőr óvta az objektumokat a két-háromezer fős tiltakozó tömegtől, amely késő délután, a voksolással egy időben, Molotov-koktélokkal dobálta meg a rendőröket, akik könnygázzal reagáltak erre, majd visszaszorították a tüntetőket. Az összeütközések során tizenketten sérültek meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK