Nem lett új elnöke Koszovónak

2016.02.26. 15:46

Nem sikerült elnököt választani Koszovóban, mert az ellenzéki pártok képviselői megint könnygázt engedtek az ülésterembe. Az ellenzéki tüntetők sátrat vertek a törvényhozás épülete előtt, és március 7-ig fognak tiltakozni. Ha addig nem lesz új elnöke az országnak, akkor előrehozott választást kell kiírni.

Ellenzéki képviselők ismét könnygázgránátot hoztak működésbe a koszovói parlamentben pénteken, emiatt megszakították az ülést, amelyen az új köztársasági elnököt kellett volna megválasztani.

A könnygáz miatt félbe kellett szakítani az üléstForrás: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Eleinte még az sem volt biztos, hogy szavazatképes lesz-e a parlament, így csak másfél órás késéssel tudták megkezdeni az ülést. A kormánykoalíció két pártjának összesen 68 képviselője van, így a kétharmados támogatáshoz további 12 embert, lényegében a nemzeti kisebbségek képviselőit kell meggyőzni arról, hogy támogassák valamelyik jelöltet.

Hogy legyen kihívója

Hivatalosan ketten indulnak a köztársasági elnöki posztért:

  • Hashim Thaci külügyminiszter,
  • és a szintén a Thaci vezette Koszovói Demokrata Párthoz (PDK) tartozó Rafet Rama.

Ramát azonban gyakorlatilag csak azért jelölte a párt, hogy Thacinak legyen kihívója.

Hashim Thaci külügyminiszter (képünkön) és Rafet Rama indul az elnöki posztértForrás: MTI/Kovács Tamás

Az ellenzék szavazataira Hashim Thaci nem számíthat, annál is inkább, mivel a három legnagyobb koszovói ellenzéki párt két hétig tartó, egész napos tüntetéseket jelentett be kedden annak érdekében, hogy megakadályozzák az új köztársasági elnök megválasztását.

Több ezren tiltakoznak

Az Önrendelkezés (Vetevendosje), a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma per Kosoven) tagjai sátrakat állítottak fel a pristinai kormány és a parlament épülete előtt, a rendőrség pedig megerősített erőkkel védi a kormányépületeket.

Több ezren tiltakoznakForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Erkin Keci

Pénteken több mint ezer rendőr védte az objektumokat a két-háromezer fős tiltakozó tömegtől.

Március elején lejár a határidő

Az ellenzék szeptember óta tojásdobálással, fütyüléssel és könnygázzal akadályozza a parlament munkáját azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról. 

A Hashim Thaci elnökké választása elleni tiltakozás újabb pontja az ellenzéki egyet nem értésnek. Bejelentették, hogy március hetedikéig tiltakoznak, akkor jár le ugyanis az elnökválasztás határideje. Ha addig nem lesz új elnöke Koszovónak, előrehozott választást kell kiírni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK