Porosenko: Előbb-utóbb felszabadul a Krím

2016.02.26. 19:20

Az ukrán elnök szerint a Krím-félsziget Ukrajna elidegeníthetetlen része. Porosenko szerint előbb-utóbb felszabadul a félsziget, amelynek megszálláshoz a Janukovics-rezsim nyújtott segítséget. Ukrajna két éve mindössze ötezer katonát tudott volna mozgósítani a Krím védelmére.

A Krím az ukrán állam elidegeníthetetlen része, a "tolvaj" ország kénytelen lesz visszaadni, amit ellopott - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök pénteken, a félsziget orosz megszállása elleni tiltakozás kezdetének második évfordulóján.

Porosenko üzenetében bejelentette, hogy elrendelte, hogy a Krím Ukrajnába történő reintegrálásáról tartson rendkívüli ülést az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO).

Előbb-utóbb felszabadul

Két évvel ezelőtt február 26-án kezdtek tüntetni javarészt krími tatárok a félsziget orosz megszállása ellen és Ukrajna egysége mellett Szimferopolban, a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjénél.

Porosenko szerint előbb-utóbb visszaszerzi Ukrajna a Krím-félszigetetForrás: AFP/Vasily Maximov

Az elnök leszögezte, hogy bármilyen hosszú is legyen a folyamat, előbb-utóbb felszabadul a félsziget, mert nem évülnek el az olyan "bűncselekmények", mint a területi annexió.

A folyamat már elkezdődött

- Az annexió kifejezést mint nemzetközi jogi definíciót használjuk arra, ami történt. Több érzelemmel és képletesen az anschluss erre a megfelelő szó. Kifejezőbb és teljesen helyénvaló a történelmi párhuzam - mondta Porosenko.

Az ukrán elnök szerint váratlanul történt a Krím elcsatolása, holott Oroszország már Ukrajna 1991-es függetlenné válása óta komolyan készült rá.

- A függetlenség első 20 évében az ukrán vezetés tisztában volt ezzel a fenyegetéssel, de alábecsülte azt. Azok az emberek pedig, akik 2010-ben kerültek hatalomra, minden lehetséges módon segítették Oroszországot a félsziget elfoglalásának előkészítésében, elsősorban azzal, hogy lerombolták Ukrajna védelmi infrastruktúráját. Elsősorban tehát ők a felelősek a Krím és Szevasztopol városának ideiglenes elvesztéséért - mondta az államfő Viktor Janukovics volt elnökre és környezetére célozva.

Porosenko azt mondta, hogy azért használta az "ideiglenes" jelzőt, mert meggyőződése, hogy Ukrajna visszaszerzi ezt a két közigazgatási egységet, azaz a Krímet és a félszigeten lévő megyei jogú Szevasztopolt. Az államfő hozzátette, hogy ennek folyamata már elkezdődött, és a védelmi tanács feladata lesz "pontosítani" Ukrajna stratégiáját a Krím reintegrálására.

Ötezer katonájuk volt

Hétfőn került nyilvánosságra az RNBO 2014. február 28-i ülésén elhangzottakról készült jegyzőkönyv másolata.

Az ukránok ötezer katonát tudtak volna mozgosítani negyvenezer orosszal szembenForrás: AFP/Viktor Drachev

Ebből kiderült, hogy két éve Ukrajna mindössze ötezer hadra fogható katonát tudott volna területe védelmére mozgósítani a Krím félsziget orosz megszállásakor, miközben csaknem 40 ezer orosz katona állt harckészültségben határainál.

Erről Ihor Tenyuh akkori ukrán védelmi miniszter számolt be a védelmi tanácsnak az akkori ülésen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK