Hillary Clinton győzelmét várják Dél-Karolinában

election Horizontal Democratic presidential candidate Hillary Clinton speaks during in a televised town hall meeting with Senator Bernie Sanders at the Cleveland Clinic Lou Ruvo Center for Brain Health in Las Vegas on February 18, 2016.
The town hall disc
Hillary Clinton
Vágólapra másolva!
Hillary Clinton nagyarányú győzelmét jósolják Bernie Sanders vermonti szenátor előtt Dél-Karolinában, ahol jelenleg zajlik a demokratapárti előválasztás. 
Vágólapra másolva!

Az egymás után közölt felmérések és elemzések mindegyike Clinton győzelmét jósolja, azzal együtt is, hogy Sandersnek sikerült olyan mértékű támogatottságot szereznie, hogy ha veszít is, csekély arányban veszíthet.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel hét órakor nyitottak és este hétig tartanak nyitva. Az itteni voksolások sajátossága, hogy úgynevezett "nyílt előválasztást" tartanak: ez azt jelenti, hogy azok a regisztrált szavazók, akik a múlt szombaton nem voksoltak a republikánusok dél-karolinai előválasztásán, most megtehetik ezt a demokraták előválasztásán.

Hillary Clinton győzelmét jósolják Dél-Karolinában Forrás: AFP/John Gurzinski

A hagyományosan republikánus szavazóbázisú szövetségi államban a republikánusok - Barack Obama elnökké választása óta - visszaszorultak. A Demokrata Párt dél-karolinai elnöke, Jaime Harrison televíziós nyilatkozata szerint a mostani voksoláson nem várható olyan nagyarányú részvétel, mint négy vagy nyolc évvel ezelőtt. De

Hillary Clinton népszerűsége az afroamerikai szavazók körében olyan nagy, hogy szinte bizonyosan ő nyeri az előválasztást.

Clinton, aki a héten tizennégy kampánygyűlést tartott, szombaton egész nap Dél-Karolinában tartózkodik, míg vetélytársa, Bernie Sanders már az északi Minnesotában kampányol.