Több éve nem volt ilyen csend Szíriában

Homsz, 2016. február 21. Autóroncsok és romos házak Homszban 2016. február 21-én, miután két pokolgép robbant a közép-szíriai város kormányerők uralta részében, a főként alaviták lakta Zahraa negyedben. A robbantások legalább 46 embert, köztük 28 polgári lakost megöltek, több mint százat megsebesítettek. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
Csöndre ébredtek szombat reggel azoknak a szíriai városoknak a lakói, amelyek birtoklásáért eddig a lázadószervezetek és a kormány fegyveresei harcoltak egymás ellen. Csak ott vannak szórványosan összecsapások, ahol azok a terrorszervezetek vannak jelen, amelyekre nem vonatkozik a szombat nulla órakor életbe lépett tűzszüneti megállapodás.
Vágólapra másolva!

A konfliktus fejleményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns civil szervezet tájékoztatása szerint a Washington és Moszkva által kezdeményezett és felügyelt, illetve az ENSZ által támogatott tűzszünetet tiszteletben tartják azokon a területeken, amelyek eddig a lázadók vagy a damaszkuszi rezsimhez hű fegyveresek kezén voltak.

A véres fegyveres konfliktus kirobbanása, 2011 márciusa óta most először nem hallani ágyúzást, csönd van az ország középső részén fekvő Homsz és Hama tartományokban, Damaszkuszban és Aleppó kornyékén is.

Légi támadások sincsenek a lázadók ellenőrzése alatt álló térségekben, amelyeket szeptember vége óta támadtak orosz gépek, támogatást nyújtva a kormányhadseregnek. Helyszíni tudósítások szerint Damaszkusz peremkerületeiben is szokatlan csönd van, és az elmúlt napoktól eltérően nem gomolyog a füst a lázadók fellegvárának számító két külvárosban, Dzsobarban és Kelet-Gútában.

Betartják a tűzszünetet a második legnagyobb szíriai városban és kereskedelmi központban, Aleppóban is, amely 2012 júliusa óta volt a rezsimhez hű katonák és lázadók harcainak a színtere. A helybeliek beszámolói szerint a városlakók gyerekeikkel a nagyváros parkjaiban sétálnak, felelevenítve a harcok miatt rég elfeledett szokást.

Szokatlan csendre ébredtek a lakók, több éve nem volt ilyen Forrás: MTI/EPA/-------------------

Az OSDH szerint folytatódnak viszont szórványosan a harcok azokon a helyszíneken, amelyeket az Iszlám Állam dzsihadista csoport, valamint az al-Kaida terrorszervezet helyi ágának tartott an-Nuszra Front ellenőrzése alatt vannak - az amerikai-orosz megállapodás értelmében e két szervezetre nem vonatkozik a tűzszünet.

Az északnyugati Latakia tartomány északi részén folynak a harcok a hadsereg és az Iszlám Állam, Aleppó tartomány keleti részén pedig a hadsereg és an-Nuszra Front között. Az északi Tell-Abjadban is fegyveres összecsapások vannak a kurd erők és a várost ostromló dzsihadisták között.

Öngyilkos merénylet is volt

Nagy erejű robbanás történt szombat reggel a keleti Szalamíja város bejáratánál:

az Iszlám Állam öngyilkos merénylője gépkocsiban robbantotta fel magát,

és kioltotta két katona életét, több embert pedig megsebesített. Ez a város a kormánykatonák és az Iszlám Állam fegyveresei közötti frontvonal közelében fekszik.

Az orosz védelmi minisztérium közölte szombat délben, hogy a tűzszüneti megállapodással összhangban az orosz légierő teljesen véget vetett a támadásoknak a "zöld övezetben", vagyis azokon a területeken, ahol olyan fegyveres csoportok tevékenykednek, amelyek csatlakoztak a tűzszünethez.

Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar hadműveleti csoportfőnökségének főnöke közölte, hogy

összesen 17 fegyveres csoport fordult a Hmejmim szíriai orosz támaszpont parancsnokságához,

és írta alá tűzszünet betartására kötelező bejelentő lapokat. Egy részük a szíriai hadsereggel vállvetve, mások pedig tőle külön harcolnak az Iszlám Állam ellen - mondta Rudszkoj.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint 34 szíriai városban fejeződtek be a hadműveletek.

Forrás: Anadolu Agency/Ammar El Bushy

A tárca átadta az Egyesült Államoknak a tűzszüneti helyzetet rögzítő térképeket, illetve a fegyvernyugváshoz csatlakozó - összesen hatezernél több fegyverest számláló - szervezetek névsorát, továbbá azon 74 település nevét, amelyek nem támadhatók.

A fegyvernyugvás betartását az Egyesült Államok és Oroszország ellenőrzi

washingtoni, moszkvai, ammáni, latakiai központokból, valamint az ENSZ genfi székhelyéről. Ha felújulnak a fegyveres harcok, Washington és Moszkva értesíti a békefolyamatot támogató többi országot. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja szerint ha a tűzszünet tartósnak bizonyul, március hetedikén újraindulhatnak a szíriai konfliktus rendezését célzó genfi béketárgyalások.