Könnygázt vetettek be a rendőrök Calais-ban

Vágólapra másolva!
Jelentős rendőri készültség mellett megkezdődött hétfőn az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan kialakult, de a hatóságok által eddig megtűrt sátortábor déli részének felszámolása, amire a múlt héten adott engedélyt a lille-i bíróság. 
Vágólapra másolva!

A francia állam egy magáncéget bízott meg azzal, hogy elsőként mintegy húsz sátrat távolítson el egy 100-szor 100 méteres területről.

A buldózeres kiürítés megkezdését száz rohamrendőr biztosította. A tábor előtt eközben mintegy harminc rendőrautó és két rendőrségi kamion ügyelt a rendre.

Ami nem sokáig tartott: a BBC tudósítójának és szemtanúknak a Twitter-bejegyzései szerint a táborlakók kőzáport zúdítottak a biztonsági erőkre, akik könnygázzal, egyes információk szerint gumilövedékekkel válaszoltak.

Vízágyút is bevetettek, hogy eloltsák az egyik bodegát – jelentette a BBC.

Őrizetbe veszik azokat a menekülteket, akik nem hajlandók alávetni magukat biometrikus ellenőrzésnek és átköltözni a konténerekbe vagy beülni a Montpelier-be tartó buszokba.

A tábor megtisztítása várhatóan három hetet vesz igénye, a menekülteket befogadóközpontokban szállásolják el.

A hatóságok szerint ezer embert érint az intézkedés, de emberjogi szervezetek úgy vélik, a szám ennek a többszöröse is lehet.