Napok óta nem tudtak átjutni Görögországból Macedóniába a menekültek. Hétfőn áttörték a kerítést, és összecsaptak a rendőrökkel. Mintegy 22 ezer menekült ragadhatott Görögországban. A görögök ráadásul úgy döntöttek, hogy "zsúfoltságra" hivatkozva gyakorlatilag nem engedik a sajtót a menekültek közelébe.

Könnygázzal állította meg a rendőrség a menekülteket, akik áttörték a macedón–görög határon álló kerítést. A művelethez vasrudat használtak faltörő kosként – írja a BBC. 

A felvételeken látszik, hogy egy kaput törnek át, de végül nem jutottak át Macedóniába, mert a rendőrség elállta az utat. Az ostromlók ezután visszavonultak, és megdobálták a rendőröket. Sebesültekről és letartóztatásokról nem jöttek hírek. 

Faltörő kosként használták az oszlopot a macedón-görög határonForrás: MTI/AP/Jánisz Papanikosz

A határon a napokban 6500 menekült torlódott fel, mert Macedónia – nem hivatalosan – lezárta a határait, és csak szíriai, afganisztáni és iraki menekülteket enged be, korlátozott számban. Vasárnapról hétfőre virradóra 300 embert engedtek be, majd ismét lezárták az átkelőt – írja a B92. A menekültek azt skandálták, hogy Nyissák meg a határokat!”. 

Futás a macedón határ feléForrás: MTI/AP/Jánisz Papanikosz

Athén attól tart, hogy Görögországban rekednek mindazok a menekültek, akik a határzárak miatt nem tudnak továbbutazni. Az idén már több mint 100 ezren érkeztek Görögországba, és 22 ezren nem tudtak továbbmenni. Görögország a macedón határ közelében új, 500 fős menekülttábort épített.  

A szkopjei kormány közölte, hogy csak annyi menekültet enged be az országba, ahányan Szerbiába távozhatnak. A balkáni országok – attól tartva, hogy náluk torlódnak fel a menekültek –, egymás után zárják le a határokat.

A Dow Jones hírügynökség becslései szerint a balkáni útvonal részleges lezárása miatt mintegy 22 ezer migráns rekedt Görögországban, s a növekvő frusztráció okozza a hasonló összetűzéseket.

A görög hatóságok azt közölték, hogy a zsúfoltság miatt "további intézkedésig" megszüntetik a sajtó hozzáférését az országban található összes regisztrációs központhoz és átmeneti menekültszálláshoz.