A túlélésért küzd a német neonáci párt

Members of German far-right party NPD are contained by police forces as they shout slogans during a demonstration against the arrival of refugees on July 24, 2015 in Dresden, eastern Germany. Three people were injured when clashes erupted between far-right demonstrators and pro-refugee protesters in Dresden, where hundreds of asylum seekers are due to be given shelter. AFP PHOTO / DPA / ROLAND HALKASCH +++ GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
A német alkotmánybíróság előtt a neonáci NPD ügye, aminek az esetleges betiltásáról születhet döntés csütörtökön. A szélsőjobboldali párt azonban nem adja könnyen magát; ezúttal két alkotmánybírát vádolt meg elfogultsággal. A bevándorlóellenes AfD-nek kapóra jönne a neonácik kiszorítása a politikai életből.
Vágólapra másolva!

A német alkotmánybíróság kedden ült össze, hogy az elkövetkező három napban döntsön, betiltják-e a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Pártot (NPD). A neonáci párt megszüntetését a Bundesrat kezdeményezte - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német Szövetségi Tanács szerint a Hitler utódpártjaként is emlegetett szervezet fenyegeti az ország demokratikus rendszerét.

Alig kezdődött meg az ülés, az NPD egyből ellentámadásba lendült; két alkotmánybírát is elfogultsággal vádolt meg, ezzel is hátráltatva az ügy kimenetelét.

Sorozatgyilkosságok árnyékában

Az NPD-vel szemben öt éve merült fel a gyanú, hogy közvetlen kapcsolatban áll az NSU (Nationalsozialistischer Untergrund) nevű terrorszervezettel. A vád szerint nemhogy kapcsolatban álltak egymással, hanem

a 2011-es eljárás során megvádolták Ralf Wohllebent, a párt alelnökét, hogy pénzzel is támogatta a többek között 8 török és egy görög bevándorló megöléséért felelős csoportosulást.

Wohllebent 2011 novemberében vették őrizetbe. A politikus ügye az óta sem zárult le, közvetlen kapcsolat a magas rangú politikus és a sorozatgyilkosság pénzelése között hivatalosan eddig nem bizonyosodott be.

Ralf Wohlleben, a gyanú árnyékában Forrás: AFP/Michael Dalder

Elege van a tétlenkedésből

Az incidens után a német politikában egyre többen követelték a neonáci párt beszüntetését. Ez volt még 2011 év végén. Úgy tűnik azonban, hogy a német bürokrácia malmai ebben az ügyben rendkívül lassan őrölnek. A Bundesrat 2012 decemberében kezdeményezte a párt megszüntetését. Az erről szóló kérelmet az alkotmánybíróság azonban csak 2013 év végén vette át.

Az NPD ügye egyre kellemetlenebb a német politikában.

Legutoljára a bajor miniszterelnök, Horst Seehofer kelt ki magából, hogy jussanak egyről a kettőre a szélsőjobboldali párttal. A konzervatív CSU-tól a szocialistákig bezárólag a német politikai pártok egyetértenek abban, hogy az NPD-t be kell tiltani – írja a Zeit.

A bajor miniszterelnök megoldást sürget a neonáci párt ügyében Forrás: MTI/EPA-DPA/Marc Müller

Az aduász menekültkártya

A NDP kiszorítása a német politikából egyértelműen a populista AfD-nek a mamára hajtaná a vizet. A bevándorlóellenes párt 2015-ben júnusban még csupán a parlamenti bejutás küszöb körüli 5 százalékon tanyázott. A német társadalomra egyre nagyobb teherként nehezedő menekültválság tovább növelte az idegenellenes párt támogatottságát, ami 2016 januárjában már 11 százalék körül járt.

Ha az alkotmánybíróság az NPD betiltása mellett dönt, akkor a bevándorlóellenes érzelmeket tápláló követeőik könnyen átpártolhatnak a talpon maradt AfD mellé.

A pártnak kimondottan jól jönne a Karlsruhe-i bizottság egy esetleges elmarasztaló döntése két héttel a tartományi választások előtt.

Frauke Petry, az AfD szászországi listavezetője; örülne a neonáci párt betiltásának Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Már többször elvéreztek

Az azonban nem biztos, hogy az alkotmánybíróság mindennek alapján a párt betiltásáról rendelkezik. A betiltáshoz azt kell bizonyítani, hogy az NPD államellenes tevékenységet végez, aktívan szembehelyezkedik a demokratikus államberendezkedéssel.

Az 1964-ben alapított párt betiltásáról szinte a fennállása óta vitatkoznak, és egyszer már meg is próbálkoztak vele. A kormány és a törvényhozás 2003-ban közösen benyújtott indítványát azonban az alkotmánybíróság formai okokra hivatkozva elutasította.