A vatikáni média dicsérte a pedofil papokról szóló Oscar-díjas filmet

2016.03.01. 17:10

A Vatikán lapja is méltatta a legjobb film Oscar-díját elnyert Spotlight - Egy nyomozás részletei című filmet, amiért hangot adott a katolikus papok által szexuálisan zaklatott áldozatok fájdalmának. Az újság azt is leszögezte, hogy Tom McCarthy alkotása nem katolikusellenes film.

Az Osservatore Romano két cikket is szentelt a Los Angelesben vasárnap megrendezett Oscar-díjátadó gálának és a legjobb film Oscarjának, amelyet a Spotlight kapott. A film a Boston Globe újságíróinak tényfeltáró nyomozását mutatta be, amely kiderítette, hogy katolikus papok több száz gyereket erőszakoltak meg, és molesztáltak szexuálisan Bostonban, és ezt az egyház szisztematikusan a szőnyeg alá söpörte.

Üzent a Vatikánnak

A Vatikán újságja Michael Sugar producer Oscar-beszédét is idézte, aki a ceremónia színpadáról a következő szavakkal üzent az egyházfőnek:

Ferenc pápa, ideje megvédeni a gyerekeket és helyreállítani a hitet".

Sugar hozzáfűzte: reméli, hogy a filmben ábrázolt áldozatok hangja olyan kórus, amely egészen a Vatikánig elhallatszik. Lucetta Scaraffia, a cikk írója,szerint a Spotlight nem katolikus-ellenes film, hanem "hangot ad a hívőket ért sokknak és mély fájdalomnak, amikor szembesülnek a szörnyű valósággal". 

A Vatikánban üdvözölték az Oscar-díjas alkotástForrás: AFP/Vincenzo Pinto

Tanmese

Az Osservatore Romano másik Oscarral foglalkozó írása szerint a Spotlightnak "volt bátorsága bemutatni olyan ügyeket, amelyeket mérlegelés nélkül el kell ítélni". 

A Vatikáni rádió ugyancsak elismerően beszélt a filmről, az alkotást a téma "alapos és autentikus" feldolgozásáért dicsérte, és ugyancsak idézte Sugar megszólalását.

A filmet a pozitív vatikáni méltatások előtt katolikus körökben is kedvezően fogadták, néhány hete Ferenc pápának a papok szexuális visszaéléseivel foglalkozó tanácsadó testülete is megtekintette a produkciót. 

A papok szexuális visszaéléseivel foglalkozó tanácsadó testülete is megtekintette a produkciótForrás: AFP/Gabriel Bouys

Csalódást okoztak

Szinte egyidejűleg azzal, hogy a Spotlight alkotói átvették az Oscar-szobrot, George Pell bíboros, Sydney érseke arról beszélt, hogy a katolikus egyház hatalmas kárt, a hívőknek pedig csalódást okozott a papok által elkövetett szexuális visszaélések kezelésében.

A bíborost az ausztráliai papok által a 60-80-as években elkövetett több száz szexuális visszaélés kapcsáb hallgatta meg tanúként az ausztrál kormány pedofíliaellenes bizottsága.

A Rómában tartózkodó Pell videokonferencia közvetítésével szólalt meg vasárnap a Sydney-ben zajló vizsgálatban, és kijelentette: az egyházzal együtt azon igyekszik, hogy jóvátegye a történteket.