Reptetné a menekülteket az osztrák kancellár

Horizontal Austria's Chancellor Werner Faymann arrives for a summit on relations between the European Union and Turkey and on the migration crisis, on November 29, 2015 in Brussels.   AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER / AFP / THIERRY CHARLIER
Werner Faymann új javaslata érinti a kvótákat is
Vágólapra másolva!
"Ausztria nem váróterem menekülteknek" - mondta Werner Faymann. Az osztrák kancellár a menekültek közvetlen átszállítását javasolja Görögországból és Szíria szomszédos országaiból Németországba. A napi beléptetési korlátot az alpesi ország továbbra is fenntartja. Úgy tűnik, egyre mélyül az osztrák–német törésvonal.
Vágólapra másolva!

Az osztrák vezetés egyre inkább elfordul Merkel menekültpolitikájától. Werner Faymann nyíltan kijelentette, hogy Ausztria nem váróterem azoknak a menekülteknek, akik Németország felé tartanak - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az osztrák kancellár új javaslatot tett német kollégájának a menekültkérdés kezelésére.

Görögországból reptetné a menekülteket

Faymann egész egyszerűen felszámolná a balkáni menekültútvonalat, ami véleménye szerint veszélyezteti a schengeni övezet fenntarthatóságát. Az övezet felbomlása nem mellesleg az osztrák gazdaságnak is érvágást jelentene.

A kancellár szerint nem szabad megengedni, hogy naponta több ezer menedékkérő ellenőrizetlenül végigmasírozzon a Balkánon Görögországtól Ausztriáig.

Faymann azt ajánlotta Merkelnek, hogy fogadja inkább közvetlenül a menekülteket.

A Szíriával szomszédos országokból és Görögországból napi megszabott kvóta alapján érkeznének a menekültek Németországba, akiknek ideiglenes utazási igazolványt bocsátanának ki.

Elege lett a menekültáradatból az osztrák kancellárnak Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha nem tetszik, marad a korlátozás

Faymann ennél is továbbment; ha az osztrák javaslat nem nyeri el a német kormány tetszését, akkor az osztrákok által bevezetett napi kvóta továbbra is érvényben marad.

Ausztria először januárban éves szinten szabta meg, hány menekültet képes felszívni az ország.

Szomszédunk idén 37 ezer menekültnek ad helyet, 2019-ig pedig legfeljebb 127 500 menedékkérőt helyezne el.

A menekültkrízis mélyülésével az osztrák kormány bevezette a napi beléptetési limitet is. Naponta legfeljebb 3200 menekültet enged be, és maximum 80 menedékkérelmet fogad. A lépésért sok kritikát kapott Ausztria Brüsszelből és Berlinből is, de úgy tűnik, sógorék besokalltak az elosztó ország szerepétől.