A táblák a menekülteknek segítenek, hogy megtalálják a befogadóközpontot.

Szerb, angol és arab nyelvű útjelző táblákat helyeztek ki a vajdasági Szabadkán, írja a Subotica.com.

Közzétette: SUBOTICA.com – 2016. március 2.

A táblákkal segítik a menekülteket, hogy megtalálják a városi befogadóközpontot, mondta Nenad Ivanisevic, a munka- és szociális ügyek államtitkára. Hasonló táblák láthatók Sidben és Presevóban is.

Szerbiába a menekültek Presevónál érkeznek Macedóniából. Innen szervezetten viszik őket Sidbe, a horvát határ közelébe. A magyarországi határkerítés kiépítése óta lényegesen kevesebben érkeznek Szabadkára. Bár időnként érkeznek arról hírek, hogy Románia felé próbálják megkerülni a határzárat, a jelenség nem tűnik tömegesnek.

Ezen a térképen látható, hogy a szabadkai központ a város szélén van. Az útbaigazítás segíthet, hogy a menekültek megtalálják a helyet.

Szerbiában a befogadóközpontokban biztosítják a menekültek ellátását. A szabadkai tavaly novemberben nyílt meg. A 150 férőhelyes objektum kialakítására a német szamaritánusok alapítványa, az ASB 150 ezer eurót adott. Az 580 négyzetméteres központ két hónap alatt készült el.

Lassítják

A nyugati határok fokozatos lezárása után Szerbia is lassítja a menekültek beléptetését, és naponta legfeljebb félezer iraki és szíriai állampolgárt enged be, annyit, ahányan továbbutazhatnak Horvátországba, Szlovéniába és Ausztriába.

Hasonló lépésre szánta el magát Macedónia is, és gyakorlatilag lezárta a macedón–görög határt. Mivel Görögországba továbbra is tömegesen érkeznek a menekültek, jelenleg ott a legsúlyosabb a válság. Macedónia is csak a szíriai és az iraki állampolgárokat engedi be: azok, akik nem tudnak továbbmenni, a határon gyakran összecsapnak a macedón rendőrökkel.